eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mindent tagad a dél-koreai exelnök

Megkezdődött a hivatalából eltávolított Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök tárgyalása kedden a szöuli kerületi bíróságon.

Pakot összesen 18 vádpontban zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolják. A leváltott államfő bilincsben érkezett a bíróságra, és kék ruhát viselt, melyen az is látható volt, hogy a börtönben ő az 503-as számú fogva tartott. A volt elnök ügyvédje a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy Pak nem bűnös, s minden vádpont "a képzelet szüleménye".

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért távolította el hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pak Gun Hje a dél-koreai rendszerváltás óta az első államfő, akit alkotmányos vádeljárás (impeachment) útján eltávolítottak posztjáról, amivel mentelmi joga is megszűnt, és a rendőrség őrizetbe is vette. Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Kedden Csoj Szun Szil is megjelent a bíróságon. Ő is tagadta az ellene felhozott vádakat. A bírónak kell majd eldöntenie, hogy Pak és Csoj ügyét együtt vagy külön tárgyalja a bíróság. A bíróság hajlik erre, mert így nem kellene kétszer meghallgatni sok esetben ugyanazokat a tanúkat, de Pak ügyvédei ellenzik a két eljárás összevonását, mert szerintük elfogultságot szülhet. Pak ügyében várhatóan október közepén születik majd ítélet.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×