Gigantikus összeget, 404 millió eurót kell visszafizetnie az exminiszternek

InfoRádió / MTI
2017. május 18. 17:22
Újabb fejleményhez ért az Adidas eladásával kapcsolatban indult, botrányos kártérítési ügy.

Négyszáznégy millió euró (több mint 125 milliárd forint) visszafizetésére ítélte jogerősen a bíróság csütörtökön Bernard Tapie francia üzletembert, volt minisztert, abban a botrányos kártérítési ügyben, amelynek a hullámai Christine Lagarde-ig, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatójáig elértek.

A vitatott kártérítési ügy több mint húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a marseille-i üzletember eladta az Adidast egy francia állami vállalatnak, amely az akkor még állami tulajdonban lévő Le Crédit Lyonnais bank érdekeltségébe tartozott. A bank később jóval drágábban adta tovább a sportszergyártó céget. Tapie emiatt éveken át perelte az államot, több pert meg is nyert, az államnak 135 millió eurós kártérítést kellett volna kifizetnie, de a fellebbezések késleltetették az ügy lezárását.

Végül 2007-ben Christine Lagarde akkori pénzügyminiszter utasítása alapján választott bírósághoz fordultak a felek annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le az akkor 15 éve tartó pereskedést. A bíróság ekkor 403 millió eurós kártérítést ítélt meg Tapie-nak, az akkori baloldali ellenzék feljelentése nyomán azonban a csalás gyanúja miatt indított eljárással semmissé vált az ítélet.

A fellebbviteli bíróság ráadásul úgy ítélte meg, hogy Tapie eredeti kártérítési kérelmét nem fogadhatta volna be a bíróság, miután az Adidas eladási ára - 2,085 milliárd francia frank - 1992-ben megfelelt a cég valós értékének, így a Le Crédit Lyonnais bank leányvállalata nem követett el hibát a felvásárláskor.

A párizsi fellebbviteli bíróság 2016 júniusában a teljes összeg megtérítésére ítélte a 74 éves üzletembert. Az Olympique Marseille futballklub tulajdonosa és Francois Mitterrand szocialista elnök minisztere (1992-1993) a semmítőszékhez fordult, amely csütörtökön hirdette ki a határozatát.

"Az igazságszolgáltatás csak akkor hatékony, ha mindenkivel szigorú és igazságos, még akkor is, ha az állam az egyik fél. Az élet megy tovább, a harc folytatódik" - kommentálta a döntést Bernard Tapie.

A semmítőszék határozata újabb kudarc Tapie számára, de nem valószínű, hogy a közeljövőben visszafizetné a kártérítést: Bernand Tapie ellen ugyanis személyes csődeljárás folyik, és a cégei csődvédelem alatt állnak.

Az igazságszolgáltatás eddig mintegy 90 millió eurót tudott visszatéríttetni, amit a vizsgálóbírák a választott bírósági ügyben folyó nyomozás során foglaltak le - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy, az az aktát jól ismerő vezető. A lefoglalt tárgyak között van egy, a volt miniszter által 48 millióért vásárolt saint-tropez-i luxusingatlan is.

2016. december 19-én a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR) bűnösnek mondta ki "hanyagság" vádjában Christine Lagarde-ot, az IMF főigazgatóját, volt francia gazdasági és pénzügyminisztert a Bernard Tapie üzletembernek 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében, de mentesítette a büntetés alól. Az ítélet heves bírálatokat váltott ki.