eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lesz felrobbanó atombomba? - elemző az Európai Parlament döntéséről

Lesz felrobbanó atombomba? - elemző az Európai Parlament döntéséről

Az Európai Parlament megkezdi az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának az előkészítését Magyarországgal szemben. A hosszú eljárás végén elméletileg akár fel is függeszthetik Magyarország tanácsi szavazati jogát. Szankciók elrendelésére azonban valószínűleg nem kerül sor - véli Gyévai Zoltán. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádiónak jelezte, nagyon sok döntés szükséges ahhoz, hogy az unió konkrét lépéseket tegyen Budapest ellen.

"Egyelőre szimbolikusan, de mindenképpen jelentősége van annak, hogy először fordul elő az Európai Unió praxisában: egy intézmény, nevezetesen az Európai Parlament ilyen drasztikus irányba tesz lépést" - mondta el az InfoRádónak a Bruxinfo főszerkesztője azután, hogy a testület 393 igen, 221 nem és 64 tartózkodás mellett döntött az eljárás megindításának előkészítése mellett.

Nagy eséllyel egyébként nem egy "felrobbanó atombombáról" van szó

- tette hozzá Gyévai Zoltán. 

Az elemző a soron következő lépéseket ismertetve elmondta, hogy először az Európai Parlament állampolgársági, jogi bizottsága készít egy jelentést.

"Az a kérdés, hogy ennek mi lesz az iránya, mert nem feltétlenül kell arra a következtetésre jutnia, amit egyébként most mindenki gondol, hogy a hetedik cikket élesítsék be" - mutatott rá a főszerkesztő.

"De ha abból indulok ki, hogy elkészül egy jelentés, és az ebbe az irányba halad tovább, akkor visszakerül az ügy az Európai Parlament plenáris ülése elé. Ott csak abban az esetben nem áll le a folyamat, ha sikerül megszereznie a jelentéshez a kétharmados többséget.

Ha nincs meg a kétharmados többség, akkor az azt is jelenti, hogy az egész kezdeményezés hamvába hol abban a pillanatban"

- magyarázta az elemző.

"Ha viszont megvan a kétharmados többség, akkor annak a címzettje nagy eséllyel az Európai Bizottság lesz. E testületnek kell készítenie egy véleményt, amely a Tanács elé kerülhet. Csak ebben az esetben beszélhetünk arról, hogy a hetedik cikk első pontját kezdeményezték és beélesítették" - hangsúlyozta Gyévai Zoltán.

A Bruxinfo főszerkesztőjének értékelése szerint egyébként

a vártnál is nagyobb támogatást kapott a négypárti előterjesztés,

emiatt az Európai Néppárt saját határozat-tervezetéről már nem is szavaztak.

"Ez arra utal, hogy ez a helyzet bizony nem jött volna létre, ha az Európai Néppártból nem szavaztak volna át jónéhányan vagy nem tartózkodtak volna a szavazáskor. Miután az Európai Néppárt úgy foglalt állást, hogy a frakció tagjai saját lelkiismeretük szerint szavazhatnak, és tudjuk azt, hogy a belső ellentétek elég erősek, feltételezhető, hogy nagyon sokan átszavaztak vagy tartózkodtak. Már csak azért is, mert a négy említett frakciónak összesen 360 képviselője van, miközben 393 szavazattal ment át a javaslat" - világította meg.

Arra is kitért, ez mit jelent a jövőre nézve.

"Természetesen

ez a kétharmados többséget nem garantálja, de mindkét irányba elmozdulhat az inga"

- vélekedett Gyévai Zoltán.

"Elképzelhető, hogy az Európai Néppártnál úgy gondolják majd sokan, akik egyébként most megszavazták az indítványt, hogy ez elegendő büntetés volt, elég határozott figyelmeztetést intéztek Budapestnek, ezen túlmenni már nem feltétlenül áll az érdekükben" - jelezte a Bruxinfo főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×