eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
65754.43
2024. április 23. kedd Béla

Hogyan tovább, Hollandia?

Összeomlottak a koalíciós tárgyalások.

Összeomlottak a hollandiai koalíciós tárgyalások, amelyek a március 15-i választások nyomán kezdődtek meg négy párt részvételével - jelentette be hétfőn az egyeztetéseket felügyelő Edith Schippers.

Az illetékes arról számolt be, hogy az érintett pártok nem tudtak megegyezésre jutni a bevándorlási politikáról, amely a választási kampány egyik központi témája volt. A pártok vezetői szerint a kérdésben áthidalhatatlanok a nézetkülönbségek.

"Nem működött, ezért véget értek a március 29 óta tartó tárgyalások. Nem tudom, sikerült volna-e megállapodniuk más kérdésekről, azt viszont igen, hogy mindegyik fél nagyon keményen dolgozott a szinte lehetetlen kombináció sikere érdekében" - mondta Schippers.

A tárgyalásokon a választást megnyerő Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű liberális konzervatív párt, a kereszténydemokrata párt (CDA), valamint a liberális D66 és a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) vett részt.

Szakértők szerint a D66 és a GroenLinks nagyjából hasonló állásponton van a bevándorlás és a menekültválság ügyében, a VVD és a CDA azonban a "keményvonalasabb" migrációs politika híve.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, a Zöld Baloldal kiesésével pedig elsősorban a Keresztény Unió jöhet szóba negyedik pártként.

A kormányalakításhoz legalább 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a választás eredményei alapján azt jelenti, hogy négy pártnak kell koalícióra lépnie egymással, ezért a szokásosnál is több időre lehet szükség a megállapodáshoz. Szakemberek szerint a tárgyalások összeomlása miatt még hónapokig elhúzódhat a folyamat.

Geert Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) vezetője üdvözölte a fejleményeket, és tudatta, pártja kész a koalícióalakítási egyeztetésekre. A fősodorbeli pártok azonban határozottan kizárták a második legtöbb mandátumot szerző PVV-vel kötendő koalíció lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×