eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több tízezer kiskorú menekült érkezett Európába

Mintegy 63 ezer, felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekült érkezett Európába tavaly, legtöbbjük afgán és szír származású. Magyarországon jelentősen, mintegy 89 százalékkal csökkent a kísérő nélkül érkezett kiskorúak száma - közölte az Eurostat.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint a kiskorúak az unió valamennyi tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is nyújtottak be menekültstátusz iránti kérelmet.

A 2016-ban mért adat mintegy kétharmada az azt megelőző évben regisztrált 96 500-nak, de még mindig ötszöröse a 2008-2013 között mért, mintegy 12 ezerre tehető éves átlagnak. A kiskorúak egyharmada afgán és körülbelül ötöde szíriai volt. Több mint kétharmaduk 16-17 éves közötti fiatalember, valamint mintegy 6 300-an voltak a 14 év alattiak. A kérelmezők közel 60 százaléka keresett menedéket Németországban, ahol mintegy 13 százalékkal emelkedett a kiskorúak által beadott kérelmek száma az előző évhez képest - közölte a hivatal.

A jelentés szerint az előző évhez képest

jelentősen csökkent a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak száma Magyarországon.

A 2015-ben regisztrált 8 805 főhöz képest tavaly mindössze 1 220-an adta be menedékkérelmet. A kiskorúak legtöbbje, 850-en afgán származásúak, amely a beadott kérelmek 70 százalékát teszi ki. Őket a pakisztániak követik 150 fővel, majd a koszovóiak 55 beadott menedékkérelemmel - közölte az uniós statisztikai hivatal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×