eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Őrizetbe vételek az orosz ellenzéki tüntetéseken

Szentpéterváron mintegy ötven, a szibériai Kemerovóban tizenöt embert vettek őrizetbe, Moszkvában viszont nem voltak incidensek szombaton a Mihail Hodorkovszkij által alapított ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalom által meghirdetett - a hatóságok által törvénytelennek nyilvánított - tüntetéseken - jelentették a hírügynökségek.

A TASZSZ orosz hírügynökség csak rövid tájékoztatást adott, miszerint Moszkva központjában "rendbontás nélkül" zajlott le a megmozdulás, amelyen e forrás szerint mintegy 250 ember vett részt. A hatóságok mindenesetre fel voltak készülve arra, hogy nem lesz zavargásmentes ez a tüntetés, hiszen - mint a Reuters brit hírügynökség jelentette - rohamrendőrök százait sorakoztatták fel már előzetesen az orosz főváros központjában.

A dpa német hírügynökség szerint az elnöki hivatal előtt hosszú sorban vártak a demonstrálók, hogy levelet adjanak át Vlagyimir Putyin elnöknek. Ebben azt követelték, hogy a Putyin ne induljon a jövő évi választásokon a negyedik államfői mandátumáért.

Oroszország más városaiban is tüntettek az említett emberi jogi szervezet felhívásának eleget téve. Szentpéterváron a szervezők szerint a rendőrség mintegy 30-50 embert vett őrizetbe, mégpedig akkor, amikor a tüntetők sorokba állva a helyi hivatalos intézmények épületeihez készültek vonulni. A szibériai bányavidéknek, a Kuzbasz-medencének a szívében, Kemerovóban egyes hírek szerint mintegy ötven embert állított elő a rendőrség egy hasonló tüntetésen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője már csütörtökön bejelentette, hogy a hatalom törvénytelennek tekinti a Mihail Hodorkovszkij által alapított ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalom szombatra meghirdetett tüntetését. Jelezte, hogy a rendőrség ennek szellemében fog fellépni ellene. A mozgalom azt kívánja elérni, hogy Vlagyimir Putyin elnök ne jelöltesse magát a jövő évi választáson.

A rendőrség csütörtökön átkutatta a Nyitott Oroszország moszkvai irodáját, az orosz igazságügyi minisztérium pedig közölte, hogy az általa britnek nevezett szervezetet felvette a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek listájára. A főügyészség szerdai bejelentése szerint a nemkívánatossá nyilvánítás oka az, hogy a Nyitott Oroszország projektjeivel le kívánja járatni a választásokat.

Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután ellentétbe került Putyinnal, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Hodorkovszkij onnan azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A volt oligarcha április közepén történt lemondásáig a Nyitott Oroszország elnöke volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×