eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

A lex CEU módosítását kéri Orbántól a Néppárt

Az Európai Néppárt elnöksége azt fogja kérni a magyar miniszterelnöktől, hogy módosítsa a felsőoktatási törvényt a testület jogi kifogásaival összhangban – közölte a BruxInfóval iegfried Muresan, az EPP szóvivője. A magyar miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a vita rendezésének jogi útjához fog ragaszkodni.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége arra fogja kérni a magyar kormányfőt, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül a testület jogi aggályainak figyelembevételével hozza összhangba az uniós szabályokkal a magyar felsőoktatási törvényt - mondta a BruxInfónak Siegfried Muresan, az EPP szóvivője.

Muresan utalt Manfred Weber, parlamenti frakcióvezetőnek a szerdai plenáris vitán elhangzott felszólalására, emlékeztetve arra, hogy az EPP számára az akadémiai, oktatási szabadság semmiféle korlátozása nem elfogadható.

Az EPP elnöksége szombat reggel 8 órakor ül össze Brüsszelben Orbán Viktor társaságában, hogy megvitassa a magyar ügyeket. A portál úgy tudja, Jean-Claude Juncker nem tervezi részvételét a szombat reggeli összejövetelen, de ott lesz a pátcsaládhoz tartozó állam- és kormányfők 10 órakor kezdődő csúcstalálkozóján, amely megelőzi az Európai Tanács szombat délutáni, Brexitnek szentelendő ülését.

Az elnökségi ülésen a Brüsszel megállítására felszólító nemzeti konzultáció is napirenden lesz,

amit Manfred Weber a pártcsoport nevében szerdán ugyancsak bírált.

A magyar miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány nem mond le se a konkrét ügyben, sem pedig hasonló esetekben a jogi procedúra által felkínált lehetőségről, és „végig kívánja vinni a vitát”. 

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×