eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Az általa bírált hízott bankárok előtt mond beszédet Obama

Az általa bírált "hízott bankárok" előtt mond beszédet Obama

Hatalmas összegért mond beszédet egy egészségügyi befektetési konferencián.

400 ezer dollár – ennyit kap Barack Obama volt amerikai elnök azért, mert szeptemberben beszédet tart egy Wall Street-i bank dolgozói előtt.

Obama korábban keményen bírálta bankárokat,

és 2009-ben azt mondta, hogy az egy évvel korábban kirobbant pénzügyi válságot részben a Wall Street „teljességgel felelőtlen lépései” okozták.

Elődje, George Bush és Obama elnökségének kezdetén többszáz milliárd dollár ment el az amerikai államkasszából a pénzügyi világ stabilizálására.

Obama azonban szeptemberben meglepő módon a „világ királyainak” is nevezett banki vezetők előtt lép fel. Azért is bírálatok érik, mert kétszer annyi pénzt kap majd, mint a Goldman Sachs bankban 2015-ben 3 beszédet elmondott Hillary Clinton.

Volt külügyminiszterével és a volt elnökjelölttel szemben ő azonban már nem hivatalban lévő vezetőként vállakozott a fellépésre.

Clintont súlyos támadások érték a bankvilággal való kapcsolatai miatt a választási kampány során, ami befolyásolhatta a szavazókat. A politikai paletta mindkét oldaláról követelték, hogy adja ki beszédei átiratát.

Obama közben egy közepes méretű New York-i befektetési bank, a Cantor Fitzgerald LP-vel kötött megállapodás alapján mond majd beszédet egy egészségügyi befektetési konferencián. A Cantor dolgozóinak kétharmada veszett oda a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokban.

„Hát nem ironikus? Folyamatosan a jövedelem-ollóról beszélt, most pedig épp azoktól az emberektől kap majd fizetést, akiket korábban támadott?

Igen, ironikus! Sőt, inkább képmutatás!”

– mondta Hank Sheinkopf demokratapárti politikai tanácsadó.

Szokásos módon nem kellett sokáig várni, hogy a Twittert is elárasszák a bírálók: „Remélem, Obama nem személyes gazdagodására, hanem arra használja majd a beszédéből befolyó összeget, hogy a demokráciánkért harcoljon” – szólt az egyik, még udvariasnak számító megjegyzés egy JB nevű felhasználótól.

Barack Obama - azt követően, hogy kevesebb, mint 100 nappal ezelőtt távozott a Fehér Házból, - hétfőn szólalt meg először nyilvánosan.

A Chicagói Egyetem diákjai előtt arról beszélt, hogy segíteni akar a politikusok következő nemzedékének felnevelésében.

Az ex-elnök közben láthatóan megpróbálja élvezni az életet: februárban például képek jelentek meg arról, hogy Richard Branson üzletemberrel kite-szörfözött a Karib-tengeren. Áprilisban feleségével együtt David Geffen zenei mogul jachtján vendégeskedett és a család várhatóan 65 millió dollárt kap Barack és Michelle egy-egy tervezett memoárjáért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×