Az általa bírált "hízott bankárok" előtt mond beszédet Obama

Infostart
2017. április 26. 14:24
Hatalmas összegért mond beszédet egy egészségügyi befektetési konferencián.

400 ezer dollár – ennyit kap Barack Obama volt amerikai elnök azért, mert szeptemberben beszédet tart egy Wall Street-i bank dolgozói előtt.

Obama korábban keményen bírálta bankárokat,

és 2009-ben azt mondta, hogy az egy évvel korábban kirobbant pénzügyi válságot részben a Wall Street „teljességgel felelőtlen lépései” okozták.

Elődje, George Bush és Obama elnökségének kezdetén többszáz milliárd dollár ment el az amerikai államkasszából a pénzügyi világ stabilizálására.

Obama azonban szeptemberben meglepő módon a „világ királyainak” is nevezett banki vezetők előtt lép fel. Azért is bírálatok érik, mert kétszer annyi pénzt kap majd, mint a Goldman Sachs bankban 2015-ben 3 beszédet elmondott Hillary Clinton.

Volt külügyminiszterével és a volt elnökjelölttel szemben ő azonban már nem hivatalban lévő vezetőként vállakozott a fellépésre.

Clintont súlyos támadások érték a bankvilággal való kapcsolatai miatt a választási kampány során, ami befolyásolhatta a szavazókat. A politikai paletta mindkét oldaláról követelték, hogy adja ki beszédei átiratát.

Obama közben egy közepes méretű New York-i befektetési bank, a Cantor Fitzgerald LP-vel kötött megállapodás alapján mond majd beszédet egy egészségügyi befektetési konferencián. A Cantor dolgozóinak kétharmada veszett oda a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokban.

„Hát nem ironikus? Folyamatosan a jövedelem-ollóról beszélt, most pedig épp azoktól az emberektől kap majd fizetést, akiket korábban támadott?

Igen, ironikus! Sőt, inkább képmutatás!”

– mondta Hank Sheinkopf demokratapárti politikai tanácsadó.

Szokásos módon nem kellett sokáig várni, hogy a Twittert is elárasszák a bírálók: „Remélem, Obama nem személyes gazdagodására, hanem arra használja majd a beszédéből befolyó összeget, hogy a demokráciánkért harcoljon” – szólt az egyik, még udvariasnak számító megjegyzés egy JB nevű felhasználótól.

Barack Obama - azt követően, hogy kevesebb, mint 100 nappal ezelőtt távozott a Fehér Házból, - hétfőn szólalt meg először nyilvánosan.

A Chicagói Egyetem diákjai előtt arról beszélt, hogy segíteni akar a politikusok következő nemzedékének felnevelésében.

Az ex-elnök közben láthatóan megpróbálja élvezni az életet: februárban például képek jelentek meg arról, hogy Richard Branson üzletemberrel kite-szörfözött a Karib-tengeren. Áprilisban feleségével együtt David Geffen zenei mogul jachtján vendégeskedett és a család várhatóan 65 millió dollárt kap Barack és Michelle egy-egy tervezett memoárjáért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az általa bírált "hízott bankárok" előtt mond beszédet Obama
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást