Sokan mentek el szavazni Franciaországban, ez kulcsfontosságú lehet

InfoRádió / MTI
2017. április 23. 19:09
A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a párizsi belügyminisztérium.

Az urnazárás előtt három órával mért részvételi arány - a délben közölt adathoz hasonlóan - továbbra is szinte megegyezik az öt évvel ezelőtti értékkel: alig egy százalékponttal marad el a 2012-ben a voksolás ugyanezen pontján mért 70,59 százalékos részvételi aránytól, és az utóbbi 40 év egyik legmagasabb részvételi arányának tekinthető.

2007-ben 73,37 százalékon, 2002-ben pedig 58,45 százalékon állt a részvételi arány délután 5 órakor az elnökválasztás első fordulójában.

A részvételi arány kulcsfontosságú tényezője lehet az elnökválasztásnak, mivel az első forduló előtt még minden negyedik szavazó bizonytalan volt abban, hogy melyik jelöltre adja a voksát.

Az előrejelzések szerint a nap végére 80 százalék körülire várható a részvételi arány: az Ifop-Fiducial közvélemény-kutató 81 százalékot, a Harris Interactive pedig 78,5 százalékot jósol.

Reggel nyolc órakor nyitottak a szavazóhelyiségek, az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

Csaknem 47 millió választópolgár választja ki vasárnap a 11 jelölt közül azt a kettőt, akik május 7-én a második fordulóban megmérkőzhetnek az államfői posztért. A szoros eredményt jelző felmérések szerint négy jelöltnek is esélye van arra, hogy bejusson a második fordulóba. Az utolsó felmérések fej-fej melletti - 23 százalék körüli - támogatottságot mértek a függetlenként induló Emmanuel Macronnak és a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének, Marine Le Pennek. Van esélye azonban bejutni a második fordulóba a konzervatív Francois Fillonnak és a radikális baloldal jelöltjének, Luc Mélenchonnak is.

A szavazás a terrorfenyegetettség miatti fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlik: 7 ezer katonával és több mint 50 ezer járőröző rendőrrel erősítették meg a választóhelyiségek és a főbb elnökjelöltek biztonságát. Franciaországban fokozott a terrorkészültség, miután 2015 januárja óta 239 ember vesztette életét dzsihadista terrortámadások következtében. Az ország történetében első alkalommal tartanak elnökválasztást rendkívüli állapot idején.