Vizsgálatot kér az unió

InfoRádió / MTI
2017. április 18. 15:37
Az EU nem szeretné, ha Törökország eltávolodna az uniótól.

A szóvivő kiemelte, az Európai Bizottság felszólítja a török hatóságokat, hogy a vasárnapi referendumot követő tervezett lépéseket a lehető legmegfontoltabban tegye meg, és e tekintetben törekedjen a lehető legszélesebb nemzeti konszenzusra. Az óvatosságra nem csak a megfigyelők figyelmeztetései miatt van szükség, hanem amiatt is, mert az igen és a nem szavazatok száma között csak kis eltérés van - tette hozzá.

Az Európai Unió arra ösztönzi Törökországot, hogy közeledjen az unióhoz, nem pedig arra, hogy rövid időn belül még távolabbra kerüljön tőle

- húzta alá a szóvivő.

  • Az elnöki hatalom kiterjesztéséről tartott vasárnapi törökországi referendumon a választási hatóság nem végleges adatai szerint 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka szavazott igennel és 48,66 százaléka nemmel az alkotmánymódosításra.
  • Bírálók szerint az alkotmány népszavazáson elfogadott módosításai széles körű hatalmat fognak biztosítani az egyre inkább autokratikus hajlamú török vezetőnek, és alig hagynak meg valamit a demokrácia működéséhez szükséges intézményes fékekből és ellensúlyokból.
  • Az ellenzék megkérdőjelezte a szavazás érvényességét, külföldi megfigyelők szerint pedig a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.