eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Törökország megint fenyegetőzik - a nap hírei

Erdő Péter bíboros szerint a Nagypéntek arra tanít minket, hogy az emberi élet nem a halállal végződik. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány kirívóan oktatásellenes politikát folytat. Ismét az Európai Unióval kötött menekültügyi megállapodás felfüggesztésével fenyegetőzött Törökország. A nap legfontosabb hírei április 14-én.

Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeztek meg a keresztény egyházak. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapest érsek közölte: Nagypéntek arra tanít minket, hogy az emberi élet nem a halállal végződik. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös húsvéti üzenetében azt írta: a Húsvét öröme kiűzi a szívekből a félelmet, és megerősíti a reményt.

A kétoldalú együttműködésről és időszerű nemzetközi kérdésekről tárgyalt telefonon az orosz és a magyar külügyi tárca vezetője. A moszkvai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szergej Lavrov és Szijjártó Péter megvitatta az együttműködés fejlesztésének kilátásait azon megállapodások fényében, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő februári budapesti találkozóján jöttek létre.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány kirívóan oktatásellenes politikát folytat. Botka László a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatára reagált. Lázár János korábban a Vásárhelyi Televízióban azt mondta: a szegedi egyetem markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. A politikus azt kifogásolta, hogy a szegedi intézmény kiállt a Közép-Európai Egyetem mellett. Szabó Gábor rektor hangsúlyozta: a szegedi egyetem nem adott ki politikai tartalmú nyilatkozatot.

Ismét az Európai Unióval kötött menekültügyi megállapodás felfüggesztésével fenyegetőzött Törökország. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette: a menekülthullám feltartóztatását célzó egyezmény és a török állampolgárok vízummentessége egy megállapodás csomag részét képezi.

Az üzbég külügyminiszter is megerősítette, hogy a stockholmi gázolásos merénylet üzbég állampolgárságú főgyanúsítottja kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. Abdulaziz Kamilov azt mondta: Taskent erről közvetve figyelmeztette a svéd hatóságokat.

Egy Szíria elleni újabb támadás súlyos következményeire figyelmeztette Washingtont és szövetségeseit az orosz, a szíriai és az iráni külügyminiszter. A tárcavezetők moszkvai tárgyalása után Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: a szíriai katonai repülőtér elleni amerikai katonai csapást a három ország agressziónak és az ENSZ Alapokmánya durva megsértésének minősíti.

Afganisztánban az Iszlám Állam terrorista szervezet 36 fegyverese halt meg az amerikai hadsereg legerősebb nem nukleáris bombájának első bevetésében - közölte a kabuli védelmi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a hatalmas robbanás megsemmisítette a dzsihadisták rejtekhelyeit, bunkereit és mély alagútrendszerét, valamint az ott felhalmozott nagy fegyver- és lőszerkészleteket. A dzsihadisták tagadták, hogy a támadás halottakat vagy akár sebesülteket követelt volna soraikból.

Az Európai Parlamenttől kéri Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését a párizsi korrupciós ügyészég. A radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke ellen amiatt vizsgálódnak a francia hatóságok, mert gyanújuk szerint a párt fiktív szerződések alapján uniós pénzből foglalkoztatott asszisztenseket.

Romániában az elmúlt héten több mint 700-zal nőtt a kanyarós betegek száma, ami csaknem négyszerese az elmúlt kilenc hét átlagának. A közegészségügyi hatóságok 4.793 beteget tartottak nyilván, közülük 21-en meghaltak.

Franciaországban 12 embert vettek őrizetbe a rendőrök a Lyon-Besiktas labdarúgó Európa Liga-negyeddöntő előtt történt rendbontás miatt. A fanatikus török drukkerek a csütörtök esti mérkőzés előtt összecsaptak a lyoni szurkolókkal és rendőrökkel. Két sérült kórházba került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×