eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Robbanószer is volt a stockholmi gázolónál

Robbanószer is volt a stockholmi gázolónál

A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője - közölte a svéd rendőrség.

"A kérdéses személyt tettesként letartóztatásba helyezték (...) mint a teherautó sofőrjét" - mondta el Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.

"Lehetnek mások is, akik kapcsolatba hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk" - tette hozzá a szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy másik gyanúsítottat is a pénteki merénylettel összefüggésben.

Az első férfit Stockholm Märsta nevű elővárosában vették őrizetbe pénteken, azzal hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre, kezdetben azonban a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.

A svéd televízió úgy tudja,

robbanóanyagot találtak a teherautóban.

A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak ugyanakkor azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.

A svéd főváros központjában péntek délután egy teherautó behajtott egy sétálóutcába, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert halálra gázolt, 15-öt pedig megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy

39 éves, Üzbegisztánból származó férfi,

aki a támadást követően vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, és ott egy rendőrjárőr fogta el. Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×