eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor: nagy hibákat követtünk el

Orbán Viktor: nagy hibákat követtünk el

Az Európa előtt álló kihívásokkal foglalkozott az Európai Néppárt ma záruló, kétnapos máltai kongresszusa.

Orbán Viktor miniszterelnök egyebek közt arról beszélt, "nagy hibákat követtünk el", az uniós külpolitika hozzájárult a Közel-Kelet és Észak-Afrika destabilizációjához. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke Máltáról nyilatkozva azt is el mondta az InfoRádiónak: Magyarország nincs a többsebességes Európa ellen.

"Az Európai Unió jövőjéről beszélt a kongresszuson a miniszterelnök. A beszéd lényege az volt, hogy a világ legjobb helye Európa, és örülhetünk hogy a kommunizmus évtizedei után sikerült az európai lét részeseivé válnunk. Ugyanakkor komoly félelmek övezik az európai jövőt, és ebben a több szinten megjelenő válságok játsszák a legfontosabb szerepet, így a gazdasági válság, a migrációs válság, a védelmi válság és a külpolitikai válság, ami hozzájárul a radikális pártok megerősödéséhez Európa-szerte" - mondta Németh Zsolt.

Orbán Viktor szerint radikális önvizsgálatra van szüksége Európának és az Európai Néppártnak. Világossá kell tenni, be kell vallani az elmúlt időszakban elkövetett különféle hibákat és korrigálni kell őket.

Németh Zsolt szerint a legfontosabb feladat most az, hogy "egy határozott lépéssel meg kell teremteni az európai védelmi uniót."

Magyarország és a sebességek

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke a kongresszus elején arról beszélt, hogy el kell fogadni a többsebességes Európát. Ezzel kapcsolatban Németh Zsolt elmondta: Magyarország a kétsebességes európát nem támogatja, mert ez az EU kettészakítását jelentené. "Mi az egységes Európa mellett vagyunk elkötelezettek. Ugyanakkor az egységes Európa nem zárja ki a több sebességet. Ez bizonyos értelemben már ma is létezik: változó geometriájú országcsoportok változó jellegű integrációs együttműködésben vesznek részt. Ilyen például az eurózóna vagy a schengeni együttműködés, és ilyen megerősített együttműködésben mélyülhetne el a védelmi együttműködés is.

Magyarország tehát nem ellenzi a többsebességes Európa koncepcióját, ha az egyes körök egyúttal nyitva vannak minden olyan ország felé, akik első körben nem kívánnak valamelyik együttműködéshez csatlakozni" - fejtette ki a parlament külügyi bizottságának elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×