eur:
393.94
usd:
369.81
bux:
65610.72
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az Ermitázst is elérte a restaurációbotrány

Különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával házi őrizetbe helyezte egy moszkvai bíróság Mihail Novikovot, a szentpétervári Ermitázs igazgatóhelyettesét - közölte a törvényszék szóvivője.

Az intézkedést az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kérésére hozták meg.

Kedden kihallgatták az igazgatóhelyettes fiát, Artyom Novikovot is, aki a kulturális minisztérium beruházási és helyreállítási osztályának vezetője. Több médium az ifjabb Novikov őrizetbe vételéről számolt be, de ezt a tárca szerdán cáfolta.

A Interfax hírügynökség és a szentpétervári Fontanka hírportál értesülése szerint

a világhírű szentpétervári múzeum helyettes vezetőjének ügye összefügg az úgynevezett restaurációbotránnyal, amelynek fő gyanúsítottja Grigorij Pirumov, a kulturális tárca volt miniszterhelyettese.

A TASZSZ hírügynökség ezzel szemben úgy értesült, hogy a két eset nem áll kapcsolatban egymással.

A Kommerszant úgy tudja, hogy a Novikovokat az Ermitázs raktárkapacitásainak építésével kapcsolatban vonták kérdőre, amely a 2015-ben megkötött beruházási szerződés értelmében 3,667 milliárd rubelbe (több mint 18 milliárd forintba) kerül.

Az orosz kulturális tárca 2016 elején került a figyelem központjába, amikor kiderült, hogy megdézsmálták több történelmi emlékmű, mindenekelőtt a Pszkov közelében lévő izborszki erőd helyreállítására szánt büdzsét.

Pirumov mellett letartóztatták Borisz Mazo osztályvezetőt - akinek szervezeti egységét most az ifjabb Novikov vezeti - és két munkatársát.

A gyanúsítottak, akik között több építőipari cég vezetője is szerepel, a hatóságok szerint csak az erőd restaurálására szánt pénzből 186 millió rubelt (mintegy 930 millió forintot) tulajdonítottak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×