eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Még a héten eldől Montenegro sorsa

A korábbi két elutasító szavazás után az Egyesült Államok szenátusa hétfőn este elsöprő többséggel, 97:2 arányban megszavazta, hogy döntő szavazást tartson még e héten Montenegró NATO-tagságáról.

Mindkét nemmel szavazó szenátor republikánus párti: Rand Paul Kentuckyból és Mike Lee Utahból. Rand Paul a szavazás előtti felszólalásában elismételte, hogy

azért ellenzi a felvételt, mert túl drága lenne

az amerikai adófizetőknek a mindössze kétezer fős hadseregű, parányi Montenegró védelme, ha netán megtámadnák, ráadásul Montenegró csatlakozása feldühítené Oroszországot.

97 szenátor azonban inkább hajlott Rex Tillerson külügyminiszter kérésére, hogy szavazzanak igennel, és azokra az érveire, amelyeket március 7-i levelében fogalmazott meg.

Tillerson leszögezte, hogy Montenegró tagsága az észak-atlanti szövetségben "erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit", felvétele segítené a térség integrációját, demokratikus reformjait, valamint a biztonságot és a stabilitást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×