eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Előző este még viccelődött a londoni merénylő

Előző este még viccelődött a londoni merénylő

Sikerült feltérképezni több fontos momentumot is a terrortámadást megelőző időszakból. A rendőrség most közzétette a merénylő fotóját azért, hogy kiderüljön, egyedül dolgozott-e vagy kapott segítséget.

Az is kiderült, hogy előző este még viccelődött annak a hotelnek a személyzetével, ahol Brightonban megszállt. 

Az utolsó időkben a Khalid Masood nevet viselő férfi utolsó óráinak történéseire, álneveire és (erőszakos cselekményekkel is tűzdelt) előéletére is fény derült.

Péntek hajnalban két "komoly jelentőségű" őrizetbe vétel történt Közép- és Északnyugat-Angliában a merénylettel összefüggésben. Eddig összesen tíz embert vettek őrizetbe, közülük kilenc ellen folyik eljárás, egy nőt szabadon engedtek - tudósított az MTI. Most újabb részletekről számoltak be a hatóságok.

Legutóbbi információk

Furcsaságok a londoni merénylet elkövetője körül - tudósítónk összefoglalója Londonból.

Ketten válságos állapotban a londoni támadás után - információk a sérültekről és a nyomozásról. Később felfedték a negyedik áldozat kilétét is.

Előző este még viccelődött a londoni merénylő

Russell Ajao számos egyéb személyazonosságot is használt; korábban Adrian Elms, a merénylet előtti időszakban Khalid Masood néven volt ismert környezetében.

Ezen a néven jelentkezett be Brightonban egy hotelbe, ahol a merénylet előtti este viccelt és nevetett a személyzettel - mondta el a Preston Park Hotel vezetője. Semmilyen feltűnést nem keltett a férfi, olyan volt, mint bármelyik átlagos vendég - mondta a Sky News-nak Sabeur Toumi, hozzátéve: a családjáról beszélt, arról, hogy beteg az apja, és a "csodálatos" gyermekeit is megemlítette.

A merénylő szobáját a rendőrség nyomozói átkutatták, DNS-bizonyítékokat is kerestek.

Kiderült az is, hogy a fegyveres rendőri rajtaütések Birminghamen kívül Manchesterben és Kelet-Londonban zajlottak. Manchester egyik leggazdagabb kerületében megszálltak és átkutattak egy lakást, őrizetbe vettek egy 35 éves férfit - írta a Guardian. Beszámoltak arról is, hogy közvetlenül, két-három perccel a merénylet elkövetése előtt Kalid Masood Whatsapp-on üzent valaki(k)nek.

Folyamatosan gyűlnek a szemtanúk, túlélők posztjai is. Ilyen például a lancashire-i Travis Frain Twitter-üzenete, amelyben köszönetét fejezi ki a segítségért egy, a kórházban Károly herceggel készült kép mellett.

A román Andrei Burnaz, a merénylet egyik sérültje pedig elmondta: arra készült, hogy aznap megkéri a barátnője kezét. Ehelyett most egy kórházban fekszenek, Andreea Cristea ráadásul súlyos sérülésekkel. A nő még eszméletlen, de az állapota stabil.

A Westminster-híd szigorú ellenőrzés alatt maradt, és fegyveres őröket fotóztak a parlament körül is.

Iszlám, keresztény és zsidó vezetők is jelen voltak az éjszaka a Trafalgar téren lévő Mezei Szent Márton templomnál szervezett virrasztáson. Az alsóház és a Scotland Yard tagjai egyperces csenddel emlékeztek meg az áldozatokról. Több londoni vallási vezető részvétét fejezte ki a történtek miatt és vallástól független szolidaritásra szólított fel. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×