eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Terepjáróval és machetével gyilkolt a londoni merénylő

Terepjáróval és machetével gyilkolt a londoni merénylő

Hárman meghaltak és negyvenen megsérültek a szerda délutáni támadásban, amit terroresetként kezelnek a hatóságok. Forró nyomon mennek a hatóságok, hat helyen volt rajtaütés.

A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül két civil halt meg - pontosította a rendőrség a korábbi, összesen öt halottról szóló híreket. A sebesültek száma negyven.

A hatóság tudni véli, hogy ki volt a merénylő, de személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Mark Rowley, a brit terrorelhárítás vezetője elmondta azt is, hogy azt feltételezik, iszlamista terrorcselekmény történt.

A rendőrség vizsgálja, hogy a támadón kívül, aki egyedül hajtotta végre tettét, mások segítették-e ebben, vagy részt vettek-e a tervezésben - mondta
Michael Fallon brit védelmi miniszter. Emellett felülvizsgálják a brit parlament épületére vonatkozó biztonsági előírásokat.

A sebesültek közül 29 embert ápolnak kórházban, és közülük hétnek válságos az állapota. Az áldozatok különböző állampolgárságúak.

Tudósítónktól

Terepjáróval és machetével gyilkolt a londoni merénylő - így történt a támadás.

Ünnepeltek a dzsihadisták a londoni merénylet hírére - üzenet Londonnak és elemzés a terrorakció után.

Rowley közölte, hogy az emberek megnyugtatása érdekében a következő napokban több fegyveres rendőr lesz az utcákon, az ügyön pedig rendőrök százai dolgoznak.

Felgöngyölítik a szálakat

A merényletet követően a brit rendőrség hat helyen hajtott végre rajtaütést és hét embert vett őrizetbe. A rajtaütéseket, házkutatásokat az észak-angliai Birminghamben és az ország más részein hajtották végre. Egy időre lezárták Birmingham több utcáját és megszálltak egy házat a Hagley Roadon. Sajtóhírek szerint a merénylő itt bérelte az autót, amivel a gyalogosok közé hajtott, egy helyi szerint pedig ott lakott a merénylő. Birmingham a nagy-britanniai iszlamisták egyik központja - minderről részletesebben itt olvashat.

A rendőrség nem tud arról, hogy a lakosságot újabb azonnali támadás fenyegetné.

Több gyerek is megsérült

A merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, két embert megölve, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

Ezután próbált bejutni a parlament épületébe, megölve a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját. Rátámadt egy másik rendőrre is, ekkor azonban lelőtték.

A francia miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy a sérültek között több francia iskolás gyermek is van.

A világ több országának vezetője mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kifejezte együttérzését az áldozatokkal és levelében hangsúlyozta elkötelezettségét a terror elleni küzdelemben.

A metrórobbantás óta a legsúlyosabb

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben,

amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára. 

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. 

Ezt a fokozatot sem a szerdai merénylet előtt, sem közvetlenül utána nem léptették életbe.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×