eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elárulták a londoni merénylő nevét

Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard.

A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt.

Ebben a térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtök hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel. Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc személyt vettek őrizetbe.

A Scotland Yard  közleménye nem említi, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült, mivel a Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet Birminghamben bérelt.

A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben

erőszakos bűncselekmények miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Közben egy amerikai turistát azonosítottak a szerdai londoni merénylet harmadik halálos áldozataként. A hatóságok közlése szerint Kurt Cochrant is a Westminster hídon gázolták el. Az amerikai férfi feleségével, Melissával utazott Londonba, hogy 25 éves házassági évfordulójukat ünnepeljék. A nő súlyosan megsérült a támadásban.

Kurt Cochran a terrortámadás harmadik halálos áldozata a parlamentnél megkéselt rendőr, Keith Palmer, és a hídon elütött Aysha Frade mellett.

A merényletben mintegy negyvenen sérültek meg, közülük hét állapota kritikus. Egy román nő a Temzébe zuhant, de túlélte az esetet. A rendőrség a helyszínen végzett a támadóval, bár egyes hírek szerint egy miniszter testőre lőtte le.

Megakadályozott merénylet

Járókelők közé hajtott egy autós Antwerpenben, de sikerült elkerülni a tragédiát. A belgiumi város sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől.

Csütörtökön újra megindult a forgalom a Westminster hídon, megnyitották a közeli metróállomást, és ismét lehet látogatni a fontos turistanevezetességeket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×