eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Évek óta nincs elég oltóanyag Kárpátalján, most magyar kanyaró elleni oltásokat kaptak

Attól félnek, hogy átterjed a kanyaró a szomszédos Romániából, ezért segítséget kértek a Miniszterelnökségtől.

Megérkezett Kárpátaljára csütörtökön annak a 20 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagnak az 5 ezer dózis vakcinát tartalmazó első szállítmánya, amelyet a magyar kormány ajánlott fel humanitárius segélyként egy hónapja az ukrajnai megyének, hogy megakadályozható legyen a fertőző kór átterjedése a területére a szomszédos Romániából.

A kanyaró elleni vakcinákat Ungváron, a Kárpátalja megyei Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálatnak adta át Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja.

A diplomata a sajtónak nyilatkozva elmondta: a romániai kanyarójárvány kitörése után az ukrán egészségügyi hatóság megkereste a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságát, hogy segítsen pótolni a fertőző betegség elleni védőoltáshoz szükséges vakcinákat, amelyekből Kárpátalján hiány van. "Magyar részről a kérés teljesítését támogattuk, ahogyan nemrég a kárpátaljai betegek vesedialíziséhez nélkülözhetetlen - az adott helyzetben életmentő - gyógyszerek esetében is tettük" - emlékeztetett.

"Most az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által felajánlott 20 ezer adagos készlet első részeként 5 ezer dózis kanyaró elleni vakcinát adtunk át a Kárpátalja megyei egészségügyi hatóságnak" - mondta a főkonzul, jelezve: az oltóanyagot az ukrajnai megye egész területén, de elsősorban a Romániával határos térségben fogják alkalmazni, hogy megelőzhető legyen a kanyarójárvány átterjedése Kárpátaljára.

Évek óta nem jutott elég vakcina

Ukrajnában gondok vannak a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek vakcináival, így Kárpátalja sem kapta meg az ukrán egészségügyi minisztériumtól 2014-ben és 2015-ben a gyermekek immunizálásához szükséges oltóanyagokat a többi között kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria és tetanusz ellen - mondta Bíró Erzsébet, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője, aki ukrán részről átvette a magyarországi szállítmányt.

Igaz - folytatta - 2016 végén kapott a megye közel 17 ezer adag kanyaró elleni vakcinát, de ez csak az egy év alatti gyerekek beoltásához elegendő, vagyis kimaradt két évfolyam, és nem jutott készítmény a hatévesek kötelező újraoltására sem. "Így kijelenthetem, hogy Magyarország segítsége a legjobbkor jött Kárpátaljának, s remélem, hogy a hamarosan megérkező további 15 ezer dózis oltóanyaggal meg tudjuk oldani a gyerekek kanyaró elleni védelmét, megelőzve ezzel a fertőzés átterjedését vidékünkre" - mutatott rá a szakember.

Járvány

Kárpátalján utoljára 2012-ben volt kanyarójárvány, akkor 1835 beteget kezeltek.

A járványügyi szakemberek szerint a kór 5-6 évente üti fel a fejét, tehát idén - megfelelő védettség híján - várható a megjelenése a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×