Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb részletek Kim Dzsong Nam haláláról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem találtak veszélyes anyagot a Kuala Lumpur-i repülőtéren, ahol február 13-án idegméreggel megölték Kim Dzsong Namot, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsong Un féltestvérét - jelentette be vasárnap a malajziai rendőrség.

Vegyi, biológiai, radiológiai csapatok tagjai vizsgálták végig védőfelszerelésben a terminált, ám nyomát sem lelték a VX idegágensnek vagy más veszélyes, fertőző anyagnak. A kétórás művelet után a helyszínt biztonságosnak nyilvánították.

Ugyancsak vasárnap a malajziai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy további halottkémi vizsgálatok megerősítették azt a pénteki hírt, mely szerint vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozhatta Nam halálát: nagyon hamar nagyon súlyos bénulást idézett elő, amely végzett a férfival. Namnak a szemén és az arcán csak a második boncoláskor fedezték fel a rendkívül veszélyes anyag nyomait.

A minisztérium közlése szerint a merénylet óta, csaknem két hete senkin sem mutatkoztak VX-mérgezési tünetek, és a repülőteret átvizsgálók közül sem lett rosszul senki.

A VX meglehetősen stabil, olajos állagú, nehezen párolog, ezért félő volt, hogy ha maradt belőle a repülőtéren, akkor másokban is kárt tehetett.

A repülőtér igen forgalmas, a szóban forgó, kettes terminálján tavaly 27 millió utas fordult meg.