eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Beépülve" akadályozott meg terrortámadásokat az FBI

Buszok, vonatok és vasútállomások ellen segített sok halálos áldozatot követelő terrortámadást előkészíteni Kansas Cityben egy férfi George Washington hétfői születésnapjára, amely ünnepnap az Egyesült Államokban - derül ki a bíróságra kedden beterjesztett vádiratból.

Az Egyesült Államokban született amerikai állampolgár Robert Lorenzo Hestert még pénteken vették őrizetbe, de terveiről csak kedden számolt be a rendőrség.

A férfi azt hitte, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik szimpatizánsával találkozik pénteken, hogy előkészítsék a merényleteket, de kapcsolattartója valójában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedésben dolgozó ügynöke volt.

A hatóságok azt követően figyeltek fel Hesterre, hogy a közösségi médiában közölte, áttért az iszlámra, emellett világossá tette, hogy gyűlöli az Egyesült Államokat, és utalásokat is tett arra, hogy kész erőszakhoz folyamodni. Ezt követően az FBI fedett ügynökei terroristának kiadva magukat, többször megkeresték, hogy megtudják, részt venne-e egy esetleges terrorakcióban.

Hester "a találkozókon érdeklődést és hajlandóságot mutatott, hogy külföldi terrorszervezettel együttműködve erőszakcseleményeket hajtson végre" - áll a vádiratban.

A férfi teljesítette az FBI álterroristáinak utasításait, szögeket és akkumulátorokat szerzett be, melyeket pokolgépek készítéséhez kellett volna felhasználni, az ügynökök fegyvereket mutattak neki, és azt mondták Hesternek, hogy robbanóanyaggal megrakott hátizsákokat fognak elrejteni Kansas City több pontján. A fedett ügynök azt mondta neki, hogy a bostoni marathoni versenyen elkövetett robbantásnál legalább tízszer több halálos áldozatot követelő merényletre készülnek.

A vádirat szerint a mit sem sejtő férfi titkosított üzenetekben arról biztosította az FBI fedett ügynökét, hogy "örül, hogy részt vehet az akcióban", s a támadás napja "nagy nap lesz a muszlimok számára".

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×