eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Harcoló sasok" érkeztek Romániába

Ötszáz amerikai katona érkezett Románia fekete-tengeri kikötőjébe több tucat harckocsival és más haditechnikai felszereléssel. A "Harcoló sasok" nevű zászlóalj a NATO délkelet-európai szárnyának megerősítését szolgálja. Az amerikai katonák feladatáról Etl Alex, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Ezeknek a katonáknak az elsődleges feladata, hogy biztosítsák az európai szövetségeseket, jelen esetben Romániát az amerikai jelenlétről, és arról, hogy az Egyesült Államok és ezzel együtt a NATO nem hagyja őket magukra – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa.

„A Baltikumban, Lengyelországban is volt hasonló telepítés az elmúlt hónapokban, években.

Etl Alex kiemelte, az, hogy Amerika és a nyugati NATO-tagállamok állandó jelenlétet biztosítsanak a NATO keleti tagállamainak területén, hosszú ideje fontos kérdés. A probléma ezzel az, hogy a NATO-Oroszország alapokmány szerint ez nem lenne lehetséges, ezért nem állandó a jelenlét, hanem egyfajta rotációban mozgó, kilenc hónapos váltásokról van szó – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa.

„Ezek jelentősége nem a harcérték. Kisebb, szimbolikus jellegű csapatok – Románia esetében 500 fő –, amelyek arra jók, hogy különböző közös gyakorlatokat végezzenek a helyiekkel, és arra is, hogy a lakosság lássa, az amerikaiak ott vannak, készen állnak, hogy megvédjék őket, tehát ennek egyfajta lélektani hatása is van.”

Etl Alex elmondta, Magyarországon is volt hasonló gyakorlat az elmúlt években. A keleti NATO-tagállamokban az elmúlt három évben több mint 150 gyakorlat volt. Ez a romániai telepítés nem kiugróan látványos dolog, egy hosszabb folyamat része.

„1990-ben még több mint 210 ezer amerikai katona állomásozott Európában, napjainkra 50-60 ezerre mérséklődött a számuk. Az elmúlt években azt látjuk, néhány ezer fő ugyan visszatelepül Európába, hosszú távon azonban az Egyesült Államok számára Európa kevésbé lehet fontos, mint például Délkelet-Ázsia, és amit a keleti tagállamokban látunk, inkább csak megnyugtatásra szolgáló szimbolikus lépés” - hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×