eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma

A "Veszett Kutya" is részt vesz a NATO-ülésen

Kétnapos tanácskozást kezdenek a NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán Brüsszelben, amelyen bemutatkozik James Mattis, az új amerikai kormányzat védelmi minisztere, és ismerteti országa elképzeléseit.

Egy neve mellőzését kérő NATO-diplomata arról számolt be, hogy bár a mostani ülésen nem várhatóak igazán jelentős döntések, a találkozó mégis rendkívül fontos az amerikai tengerészgyalogságnál "Veszett Kutya" néven emlegetett Mattis részvétele miatt.

Az amerikai hadsereg egyik legtapasztaltabb stratégájának számító Mattis várhatóan beszámol majd az Egyesült Államok kül- és védelmi politikájának főbb céljairól és pilléreiről, illetve szorgalmazni fogja, hogy a NATO vállaljon nagyobb részt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, az európai szövetségesek pedig növeljék védelmi költségvetéseiket. Mattis emellett intenzívebb együttműködést szorgalmazhat a katonai szervezet és Oroszország között - közölték atlanti források.

A szerdai ülés helyzetértékeléssel fog kezdődni, a tagállamok képviselői ezt követően a déli fenyegetésekről fognak tárgyalni. A munkavacsorán a transzatlanti kapcsolatokról, valamint a NATO és az EU közötti együttműködés további mélyítésének lehetőségeiről fognak tanácskozni.

Csütörtökön az elrettentés, a kelet-európai szövetségesek védelme, a grúziai helyzet és az orosz kapcsolatok kérdése lesz napirenden.

A magyar kormányt az ülésen - a korábbi tájékoztatással ellentétben - Simicskó István honvédelmi miniszter képviseli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×