Lemondott a romániai tüntetések okozója

Infostart
2017. február 10. 13:28
Lemondott miniszteri tisztségéről a romániai tüntetéssorozatot kiváltó kormányrendelet kezdeményezője.

Florin Iordache, a bukaresti szociálliberális kormány igazságügyi minisztere kezdeményezte azt a - büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő - sürgősségi kormányrendeletet, amelyet múlt héten fogadott el a román kabinet, majd hatására nagyszabású korrupcióellenes megmozdulások kezdődtek egész Romániában. A kormány a tüntetések hatására vasárnapi rendkívüli ülésén ugyan hatályon kívül helyezte a módosítást, ennek ellenére a demonstrációk folytatódtak.

„A javasolt tervezetekről társadalmi vita zajlott, megjelentek a minisztérium honlapján, és most parlament vita tárgyát képezik. Mindez azonban a közvéleménynek nem volt elég, ezrét úgy döntettem, hogy benyújtom lemondásomat az igazságügyi miniszteri tisztségről” - jelentette ki az Florin Iordache rövid sajtónyilatkozatában, aki úgy vélte hogy minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt.

Bár a tüntetők a sürgősségi rendelet visszavonása után sem bíztak már a kormányban, mert szerintük az intézkedéssel a korrupt politikusokat akarta védeni, a kormányoldal ezt a vádat következetesen tagadta, a vitatott rendelet visszavonásakor Sorin Grindeanu miniszterelnök csak azért tette felelőssé igazságügyi miniszterét, hogy "nem sikerült jól elmagyaráznia" a kormány szándékait, és ez sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett.

Nem sokkal az igazságügyi miniszter lemondása után Teodor Melescanu külügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament szakértőivel konzultálva, egy minden romániai érdekeltet megszólító társadalmi vitával dolgozzák ki új büntetőjogi törvénytervezetet a korábban alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyek kiigazítására. A kormányfő jövő héten utazik Brüsszelbe, hogy Bukarest terveit ismertesse.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lemondott a romániai tüntetések okozója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást