Felesége kamuállásain bukhat el az elnökjelölt

InfoRádió / MTI
2017. február 10. 12:05
A lakosság 70 százaléka, a jobboldali szavazók harmada szerint a francia elnökjelöltnek, Francois Fillonnak vissza kellene lépnie.

A francia lakosság 70 százaléka, azon belül a jobboldali szavazók 36 százaléka szerint a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak vissza kellene lépnie a jelöltségtől feleségének állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt - derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felmérésből.

A politikus a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta.

A több mint két héttel ezelőtt kirobbant és azóta a francia médiában vezető hírként szereplő botrány nyomán egyre többen gondolják azt, hogy Francois Fillonnak vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől. Egy hete a megkérdezetteknek még csak 61, a jobboldali tábornak pedig 31 százaléka vélekedett így.

A friss, február 8-án és 9-én 1001 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 29 százaléka szerint a jelöltnek a családjára vetülő gyanú ellenére sem lenne szabad visszalépnie.

A megkérdezettek 79 százaléka egyébként nem találta meggyőzőnek Francois Fillon érvelését és bocsánatkérését a hétfői sajtótájékoztatóján.