eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Némaságot fogadott a párizsi merénylő

Kihallgatták vasárnap a kórházi ágyánál azt a 29 éves egyiptomi férfit, aki két nappal ezelőtt bozótvágó-késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre múzeumánál, de az elkövető eddig nem tett vallomást - közölték rendőrségi források.

A francia hatóságok szeretnék először is hivatalosan is megállapítani a támadó személyazonosságát, akit feltehetően Abdullah Reda al-Hamaminak hívnak, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él, s január 26-án Dubajból érkezett turista vízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.

A gyanúsított "egyelőre nem hajlandó a nyomozókkal beszélni" - tájékoztatott a rendőrség. A férfit a nap folyamán még egyszer megpróbálják kihallgatni.

Péntek reggel a machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: allahu akbar.

A támadót életveszélyes állapotban szállították kórházba, s azonnal megműtötték. Szombaton az állapota jelentősen javult, s miután orvosai úgy ítélték meg, hogy kihallgatható állapotban van, szombat este a kórházban őrizetbe vették.

"Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt Bernard Cazeneuve kormányfő szerint. A miniszterelnök pénteken emlékeztetett arra, Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegetettség. Az elmúlt két évben a sorozatos iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával. Az viszont még vasárnap sem volt egyértelmű, hogy mik lehettek a támadó motivációi és tényleg az egyiptomi férfi támadt-e. A jogi és külkereskedelmi végzettségű férfi ugyanis nem volt ismert arról, hogy radikalizálódott volna, s a nyomok alapján úgy tűnik, Párizsban nem volt tettestársa.

A Dubajban egy vállalat kereskedelmi igazgatóként alkalmazott férfiról a környezete úgy tudta, hogy üzleti útra ment Párizsba. Terhes felesége jelenleg Szaúd-Arábiában van hét hónapos, első közös gyerekükkel.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nem vállalta magára a merényletkísérletet, s arra utaló jel sincs, hogy a tettes esküt tett volna a terrorszervezetnek. Az elkövető Párizsban, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt heti 1700 euróért egy luxuslakást, ahol a házkutatás során semmilyen iszlamista tárgyat vagy röplapot nem találtak a nyomozók. A támadás előtti percekben azonban Abdullah Reda al-Hamami Twitter-oldaláról több arab nyelvű üzenetet is posztoltak, amelyek az Iszlám Államot éltetik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×