eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Még hetekig húzódhat a Trump-kormány felállása

Eddig mindössze két miniszter - a védelmi és a belbiztonsági - nyert szenátusi kinevezést Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének jelöltjei közül.

Jó néhány hétig elhúzódhat még a Trump-adminisztráció felállása – vélekedik a kinevezésekről Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

„Nyilván hozzájárul ehhez az is, hogy eléggé ellentmondásos jelöltjei vannak több pozícióra, például az energetikai vagy az oktatási miniszteri posztra. Nagyon sok a milliárdos, ezek kérdéseket vetnek fel, és feddhetetlenségi ügyek is felmerülnek. Ez egy elég hosszú politikai alkudozás lesz, és a demokraták minden lehetőséget meg akarnak majd ragadni, hogy a miniszterjelölteken keresztül támadják Trumpot” - véli a kutató.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága a hét elején döntött Rex Tillerson külügyminiszteri jelöléséről. Tillersonnak a voksoláson éppen csak sikerült többséget szereznie, ugyanis személyére a floridai republikánus szenátor, Marco Rubio csak az utolsó pillanatban mondott igent.

„Megkérik az árát. Tillerson kapcsán arról volt szó, hogy esetleg túlságosan baráti viszonyt ápol Oroszországgal. Van egy kitüntetése is Putyin elnöktől, bár azért azt meg kell hagyni, hogy ha az ember az olajbizniszben van benne, akkor előbb-utóbb az oroszokkal valamiféle üzletet kell kötnie, hiszen a földrajz ebből a szempontól eléggé meghatározó. Marco Rubio és John McCain voltak elsősorban a kritikusak, de úgy tűnik, hogy őket is sikerült meggyőzni” - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Ugrósdy Márton mindezek ellenére nem tartja valószínűnek, hogy akadjon olyan a jelöltek közt, aki végül nem kap többségi bizalmat.

„Csodálkoznék, ha valaki nem kapna többséget. Általában az a szokás, hogy ha valakinek teljesen esélytelen a helyzete, akkor inkább visszavonják a jelöltségét” - tette hozzá Ugrósdy Márton.

Ráadásul az amerikai szempontból két legfontosabb tárca – a Pentagon és a belbiztonsági minisztérium – élén már elfoglalta a helyét James Mattis és John Kelly volt tábornok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×