eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Michelle Obama két lábbal áll a földön

Michelle-nek lenni címmel tizenhat ismert amerikai művész és közíró esszékötetet jelentetett meg a távozó amerikai first ladyről, Michelle Obamáról.

A szerzők - köztük Ava DuVernay filmrendező, Marcus Samuelsson, New York egyik top-séfje, Jason Moran zongorista vagy Phillipa Soo színésznő, a Hamilton című musical egyik sztárja - nem Michelle Obama first ladyként nyújtott teljesítményét, kezdeményezéseit, eredményeit elemzi, hanem csak "sztorizik" a távozó elnök hitveséről.

Valamennyi szerző kiemeli, hogy Michelle Obama az első fekete first lady. A Princetonon és a Harvardon diplomát szerzett Michelle-t csodálattal vegyes tisztelettel emlegetik. Egyikük szerint bebizonyította, hogy "feketének lenni Amerikában nem teher", másikuk - Benilde Little írónő - azt meséli el, miért tört ki könnyekben, amikor meglátta az Obamáék 2009-es elnöki beiktatásáról készült fotókat.

Brittney Cooper egyetemi tanár arról ír, hogy Michelle Obamának sikerült változtatnia a fekete amerikai anyákról kialakult sztereotípiákon, miszerint nem gondos anyák, és csak a segélyre koncentrálnak.

Damon Young blogger azt írja, hogy Michelle Obama "hétköznapi fekete pipi", s arról értekezik, hogy a kisportolt first lady az a nő, akiben mindenki a testvérét és a nagynénjét láthatja, vagy akivel minden férfi randevúzni szeretne.

A szerzők szinte mindegyike kiemeli Michelle Obama "hétköznapiságát", azt, hogy két lábbal áll a földön, s nagy mértékben járult hozzá, hogy a Fehér Ház és az elnöki hivatal hiteles legyen az amerikaiak szemében.

A könyv mostani megjelenése egyébként nem meglepő: Michelle Obama nagyon széles körben népszerű, és Donald Trump győzelme óta már azt is többen és többször szóba hozták, hogy neki kellene indulnia a következő elnökválasztáson. S bár a távozó first lady - aki az elnökválasztási kampány finisében nagyon aktívan részt vett - ezt határozottan elhárította, szívesen vállal nyilvános szerepléseket. Egymás után jelenik meg televíziós show-műsorokban, és róla is egymás után mutatnak be portréműsorokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×