eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hadihajó iráni hajókra

Figyelmeztető lövéseket adott le az amerikai haditengerészet egyik hajója az iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa-(Arab-)öbölben - közölte hétfőn két amerikai katonai illetékes a Reuters brit hírügynökséggel.

Az amerikai közlés szerint az iráni hajók nagy sebességgel megközelítették az amerikai rombolót a Hormuzi-szorosban.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek közölték: az amerikai hadihajó megpróbált rádiókapcsolatot létesíteni az iráni hajókkal, de azok nem reagáltak a felszólításra, hogy lassítsanak le, ehelyett kérdéseket tettek fel az amerikai hajónak. A Mahan nevű amerikai romboló három figyelmeztető lövést, egy amerikai helikopter pedig figyelmeztető füstjelzést adott le.

Az iráni hajók 800 méterre közelítették meg a Mahant, amely két másik amerikai hajót kísért.

A Forradalmi Gárda egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére, hogy kommentálja a történteket.

Egy katonai illetékes elmondta a brit hírügynökségnek: hasonló esetek időről időre előfordulnak. Legutóbb tavaly augusztusban volt rá példa, amikor egy másik amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le egy iráni gyorsnaszádra, amely megközelített két amerikai hajót. Egy másik forrás szerint a figyelmeztető lövéseken kívül a Mahan hat másik alkalommal került iráni hajók közelébe, de azok az esetek nem jelentettek biztonsági kockázatot.

A mostani eset szűk két héttel azelőtt történt, hogy beiktatják Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, aki nemrégiben úgy fogalmazott: az amerikai hadihajókat "zaklató" iráni hajókat "kiűzik a tengerről".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×