Életfogytiglanit kaptak az elnökkel szembeszegülők

InfoRádió / MTI
2017. január 5. 17:53
A kelet-törökországi Erzurum városi bírósága csütörtökön életfogytiglani börtönre ítéltek két magas rangú katonatisztet, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a tavaly július 15-i puccskísérletben. Ez az első alkalom, hogy ítélet született a hatalomátvételi próbálkozással összefüggésben.

A csütörtökön elítélt ezredes és őrnagy tagadta az ellene felhozott vádakat.

A DHA hírügynökség úgy tudja: a bíróság kettejüket bűnösnek találta a törvényes rend erőszakkal történő aláásásában. A törvényszék szerint a katonatiszteket a hatalomátvételi kísérlet sikere esetén tartományi parancsnoki tisztségre nevezték volna ki a puccsisták.

Ankara a kudarcot vallott puccs megszervezésével az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát vádolja. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna az összeesküvéshez, amellyel kapcsolatban a török hatóságok július óta hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le. A hadsereg segítségével megkísérelt puccs, a török kormány adatai szerint legalább 246 ember életét követelte, a halott összeesküvők számáról azonban a hatóságok nem tettek közzé információkat.