eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még mindig szökésben az isztambuli merénylő - a nap hírei

Összekoccant két vonat Ceglédnél, egy ember súlyosan, négy könnyebben megsérült. Több településen, köztük a fővárosban is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Továbbra is szökésben van a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője. A nap legfontosabb hírei január 2-án.

Összekoccant két vonat Ceglédnél, egy ember súlyosan, négy könnyebben megsérült - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Csámpai Attila az InfoRádiónak elmondta: a szerelvényeken összesen 244 utas tartózkodott. Lőcsei Virág, a MÁV szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a személyvonaton két kalauz, az Intercity vonalon 3 utas sérült meg. A baleset okáról elmondta: egy Ceglédre tartó személyvonat mozdonya elromlott és a mögötte közlekedő InterCity - egyeztetés után - megpróbálta betolni a városba az üzemképtelen szerelvényt, a személyvonat azonban ismeretlen okból befékezett.

Összesen 2 millió 700 ezer embernek emelkedett a nyugdíja januártól. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az érintettek köréről elmondta: az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is magasabb juttatást kapnak. Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormányzat célja az volt, hogy Magyarország erősödését a nyugdíjasok is érezzék, az áfa-csökkentés megjelenik a friss tej, a tojás és a baromfihús árában. Az MSZP szerint ugyanakkor a kormány becsapja a vásárlókat, mert az áfamérséklés csak néhány hétig csökkenti az árakat, utána újra drágulás várható.

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint hibás hír jelent meg a fővárosi tömegközlekedés átszervezéséről. A Főpolgármesteri Hivatal azt írja: nem cégek javaslatait kérte az átalakításra, hanem az Európai Beruházási Bank biztosított Budapest számára egy csaknem 100 milliárd forint értékű fejlesztési hitelkeretet. A pénzintézet kötelezően előírta a hitelfelhasználások kontrolljára egy külső tanulmányterv elkészíttetését. Most ennek a tenderét hirdette meg a főváros. A Magyar Nemzet írt arról, hogy a fővárosi önkormányzat január 13-áig várja cégek ajánlatát Budapest tömegközlekedésének átalakítására.

Már 4 településen van érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata a rossz levegő miatt. Budapest mellett Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán rendeletek el riasztást. Az Országos Közegészségügyi Központ térképén még Százhalombattát, Tökölt és Szegedet jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. A jelenlegi légszennyezettségi szint veszélyt jelent egyes különösen érzékeny csoportokra: a gyermekekre, az időskorúakra, krónikus betegekre.

Változik több hírközlési szabály az idei évben. A többi között szigorodnak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó előírások. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt közölte: nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési okok miatt a tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti pedig maximum ötven feltölthető SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál. Emellett csökkennek az elektronikus hírközlési és a postai szolgáltatók adminisztratív terhei.

Történelmi csúcson zárt hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: 96 ponttal emelkedett, 32 099 ponton zárt. Az elmúlt évben is többször döntött rekordot a BUX. Az év utolsó hónapjában csúcsot ért el a mutató 32.026 ponttal. Azt megelőzően novemberben ért el a korábbiaknál magasabb számot a BUX.

Továbbra is szökésben van a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője. A 39 halálos áldozatot követelő támadást az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. A török rendőrség nyolc embert vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük volt a merénylethez. Egy török napilap titkosszolgálati forrása szerint az elkövető az Iszlám Állam üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehet. A támadás célpontja a Boszporusz európai partján fekvő Reina klub volt. A halottak többsége külföldi, magyar áldozatról vagy sebesültről nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Megérkeztek Moszkvába azok az orosz diplomaták és családjaik, akiket Barack Obama amerikai elnök rendelete értelmében utasítottak ki az Egyesült Államokból. Washington múlt csütörtökön vezetett be szankciókat orosz személyekkel és intézményekkel szemben az állítólagos orosz hackertámadások miatt. 35 orosz külképviseleti alkalmazottat utasítottak ki az Egyesült Államokból. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem döntött válaszlépésekről.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×