eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újabb fejlemény az orosz hackelés ügyében

A vermonti villamosművek egyik laptopjában is megtalálták azt a víruskódot, amelyet feltehetően orosz hackerek használtak a közelmúltban, hogy feltörjék az amerikai választásokkal kapcsolatban álló számítógépeket és hálózatokat.

A burlingtoni áramszolgáltató hivatal péntek esti tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy a szóban forgó laptop nem volt rácsatlakoztatva az áramszolgáltató rendszerre, és az esetről azonnal értesítették az illetékes szövetségi hatóságokat.

Jóllehet a víruskód nem okozott semmilyen kárt, több hírügynökség is beszámolt az esetről, részint mert az első hírek még arról szóltak, hogy a vírus a vermonti áramszolgáltató számítógépes hálózatát fertőzte meg. Az áramszolgáltató informatikai rendszerének megtámadása vagy megbénítása súlyos katasztrofális következményekkel járhat, leállhat például a kórházak vagy a mentőközpontok áramellátása.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön szankciókat rendelt el orosz személyek és intézmények ellen az állítólagos orosz hackertámadások miatt, és kiutasított 35 orosz diplomatát; családtagokkal együtt összesen 96 orosznak kell elhagynia az országot.

Washington szerint az orosz civil és katonai hírszerzése próbálta feltörni az amerikai választásokkal kapcsolatban álló számítógépeket és hálózatokat. Az FBI a nagyszabású hackertámadásnak a Grizzly Steppe nevet adta, ami utalás az akcióban részt vevő, napjaink két leghírhedtebb hackercsoportjára, amelyek Fancy Bear és Cozy Bear néven ismertek.

Az orosz külügyminisztérium válaszul 35 amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, de ő közölte, hogy Moszkva nem utasít ki senkit. Mi több, meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×