Műszaki hiba miatt zuhant a tengerbe az orosz repülőgép

InfoRádió / MTI
2016. december 29. 12:11
Műszaki hiba miatt zuhant a Fekete-tengerbe a hét végén az orosz védelmi minisztérium utasszállító repülőgépe 92 emberrel a fedélzetén - mondta csütörtökön Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter.

"Egyértelmű, hogy műszaki hiba történt. A szakértőknek kell tisztázniuk az okokat, erre különbizottságot hoztak létre - mondta Szokolov moszkvai sajtótájékoztatóján.

A miniszter, aki egyúttal a szerencsétlenség okait vizsgáló állami bizottságot vezetője, közölte: a végső következtetéseket a repülőgép paramétereit, valamint a pilóták beszélgetéseit rögzítő feketedobozok teljes elemzése után vonják le. Szokolov szerint várhatóan januárban kapják meg a gép lezuhanásának okaival kapcsolatos elsődleges adatokat.

A politikus megjegyezte: a szerencsétlenségről rendelkedésre álló adatok semmiben nem támasztják alá, hogy terrorcselekmény okozta volna a gép lezuhanását, s főként nem támasztják alá azt, hogy robbanás történt volna a gépen.

Szergej Bajnetov altábornagy, a légierő repülésbiztonsági szolgálatának parancsnoka, a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy a terrorcselekményt sem zárták ki a szerencsétlenség feltételezett okai közül, de a Tu-154 fedélzetén nem történt robbanás, a roncsokon és a halottakon nem találtak égésnyomokat.

"Az első adatrögzítő berendezés elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem volt robbanás a fedélzeten. A terrorcselekmény nemcsak robbanás lehet, lehetségesek más okok is, ezért ezt a feltételezést nem zárjuk ki a lehetséges okok közül" - mondta Bajnetov a sajtótájékoztatón.

Bajnetov közölte: a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság hét lehetséges okot vizsgál - ezek között van az emberi tényező, műszaki hiba, szélnyírás és madarakkal történt ütközés -, elsődleges változat azonban nincsen.

Bajnetov kijelentette, hogy véleménye szerint továbbra is használni fogják a Tu-154B-2 típusú gépeket.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma folytatja a kutatást a szerencsétlenség térségében, mindaddig, amíg szükség lesz rá - közölte Alekszandr Csurijan miniszter-helyettes. Emlékeztetett, hogy a kutatás intenzív szakasza véget ért, de a tárca Ka-32 és Mi-8 típusú helikopterei továbbra is megfigyelést folytatnak. Elmondta, hogy műholdak segítségével sikerült a nagyobb roncsokat megtalálni, amit a búvárok is megerősítettek. Hozzátette, hogy a robottechnika nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gép darabjait a felszínre tudták emelni.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe - fedélzetén 84 utassal és a 8 tagú személyzettel - vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók és egy ismert segélymunkás mellett a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja, valamint művészeti vezetője utazott újévi koncertet adni a hmejmimi orosz légi támaszponton. A sajtóban eddig napvilágot látott értesülések szerint a fékszárny hibája vezethetett el oda, hogy végül tragédiába torkollott a repülőút.