Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aszad: a tűzszüneti megállapodás tartós alapját képezi az ország stabilizálásának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint a csütörtök éjfélkor életbe lépő, orosz-török közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás első alkalommal képezheti tartós alapját az ország stabilizálásának - számolt be a Szíriában orosz parlamenti delegációval tartózkodó Konsztantyin Koszacsov a szíriai államfővel tartott csütörtöki találkozójáról.

Az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke továbbá elmondta, hogy Aszad szerint erre épülhet a Szíria stabilizálását követő politikai rendezési folyamat, vagyis az ország alkotmányának megreformálása és az új, törvényes szíriai hatósági szervek létrehozása.

Aszad hozzáfűzte: elengedhetetlen, hogy a megállapodásokba bevonják a térség államait, a nyugati országokat, mindenekelőtt pedig az Európai Uniót.

A szíriai elnök emellett határozottan kiállt az Oroszországgal és más államokkal a konfliktus felek közötti tűzszünet megtartása érdekében tett közös erőfeszítések mellett.

Aszad Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megerősítette, hogy kész betartani a tűzszünetre vonatkozó megállapodást - közölte a Kreml. A két elnök megállapodott abban is, hogy a Kazahsztánban indított béketárgyalások "fontos lépést jelentenek a válság végső rendezése felé" - derül ki az orosz közleményből.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter az állami televízió élő adásában a nap folyamán elmondta, hogy "valós lehetőség" kínálkozik a politikai rendezésre a szíriai konfliktusban. Szerinte a fegyvernyugvási megállapodást aláíró felkelő csoportok kötelessége, hogy elhatárolódjanak a korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kötelékébe tartozó Dzsabhat Fatah as-Sámtól (korábbi nevén an-Núszra Front) és az Iszlám Államtól, valamint kijelentsék: nem állnak kapcsolatban ezekkel a szervezetekkel.

Az Oroszország és Törökország által garantált általános szíriai fegyvernyugvást több ellenzéki fegyveres csoport is üdvözölte a nap folyamán, ennek hatálya azonban nem terjed majd ki az Ankara által is terrorszervezetnek tartott Iszlám Államra, valamint a Népvédelmi Egységeknek (YPG) nevezett észak-szíriai kurd fegyveres erőkre.