Amnesztiát kapnak a kisebb gerillák Kolumbiában

InfoRádió / MTI
2016. december 29. 08:58
Amnesztiatörvényt alkotott a kolumbiai parlament szerdán a kisebb bűncselekményeket elkövető marxista gerillák és a hadsereg katonái számára.

A törvény része a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet közötti, a törvényhozás által decemberben jóváhagyott békemegállapodásnak, amely lezárja a latin-amerikai ország ötvenkét éve tartó polgárháborúját.

December elején kezdődött az a hat hónapos időszak, amely alatt az eredetileg a vidéki szegénység ellen lázadó FARC mintegy hétezer gerillájának le kell tennie a fegyvert, a szervezetnek pedig politikai párttá kell alakulnia.

Az új amnesztiatörvény a leszerelő gerillákat és a katonákat védi az igazságszolgáltatástól. Azokra nem vonatkozik, akik háborús bűncselekményeket vagy emberjogsértéseket követtek el. A békemegállapodás keretében még számos más törvényt alkot majd a kongresszus.

Az Álvaro Uribe volt elnök vezette, ellenzéki Demokratikus Közép párt képviselői hevesen tiltakoztak a békemegállapodás és most az amnesztiatörvény ellen is. Nem vettek részt egyik szavazáson sem.