eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma

Több mint másfél ezer embert tartóztattak le közösségi oldalhasználatért Törökországban

A török hatóságok az elmúlt fél évben 1656 embert tartóztattak le, amiért az internetes közösségi média felületein a vád szerint terrorista szervezeteket támogattak vagy az ország vezetőit sértő tartalmakat tettek közzé - közölte szombaton a török belügyminisztérium.

További több mint tízezer ember ellen folyik jelenleg is vizsgálat ezen cselekmények gyanújával - tették hozzá.

A minisztériumi közlemény részletezése szerint az elmúlt fél évben 3710, a rendőrség által azonosított személlyel szemben indítottak jogi eljárást ilyen bűncselekmények miatt. Közülük - a letartóztatásba helyezetteken kívül - 1203 embert próbára bocsátottak, 767-et szabadon engedtek, további 84-en viszont még őrizetben vannak.

A török kormány a júliusi puccskísérlet óta üldözi a másként gondolkodókat, tízezreket véve őrizetbe a törvényen kívül helyezett szervezetekhez fűződő állítólagos kapcsolataik miatt. Legalább százezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából közvetlenül az összeesküvéshez vagy a puccsistákhoz köthető feltételezett kapcsolataik okán. Bezártak továbbá több mint 170 sajtóorgánumot, és 155 újságírót tartanak fogva.

Meg nem nevezett kiberbiztonsági szakértők a dpa német hírügynökséggel azt közölték pénteken, hogy a török hatóságok az utóbbi hetekben modern technikai eszközökkel megnehezítették az internethez való hozzáférést is, blokkolva az úgynevezett virtuális magánhálózatokat (VPN) és a Tor nevű hálózatot, amely lehetővé tenné, hogy a használók anonim módon hozzá tudjanak férni a blokkolt weboldalakhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×