Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feloldották a szökőárriadót a chilei földrengés után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feloldották a szökőár veszélyéről szóló figyelmeztetést, amit a vasárnap Chile déli részén bekövetkezett, 7,6-es erősségű földrengés után adtak ki.

A helyi idő szerint délelőtt, Quellón település közelében történt földrengés után az egyesült államokbeli Csendes-óceáni Szökőárfigyelő Központ Puerto Montt város ezer kilométeres körzetében szökőár veszélye miatt figyelmeztetést adott ki. A földrengés és a szökőár-riasztás is viszonylag gyéren lakott területeket érintett: a chilei hatóságok négy chilei régióban összesen négyezer ember evakuáltak.

Az amerikai szeizmológiai intézet mintegy két órával később feloldotta a riasztást, a chilei hatóságok azonban még egy ideig ezután is óvatosságra intették a lakosságot a partvidék közelében.

A karácsony napján bekövetkezett földmozgást az Andok másik oldalán, Argentínában is érezni lehetett, a természeti jelenség ennek ellenére nem követelt áldozatokat és nem okozott kiterjedt anyagi károkat sem. Szemtanúk szerint házak, utak és hidak rongálódtak meg a földrengés epicentrumának térségében.

A vidék a fővárostól, Santiago de Chilétől 1200-1300 kilométerre délre esik. A rengés központja a tengerfenék alatt mintegy 33 kilométer mélyen volt, Chiloe szigetétől 40 kilométerre délre.

Chilében tavaly szeptemberben a mostaninál is erősebb, 8,3-as fokozatú földrengés volt, a nyomában keletkezett szökőár csak tucatnyi áldozatot szedett a gyors riasztásnak köszönhetően. 2010-ben egy földrengés utáni szökőárban több mint ötszázan vesztették életüket.