Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jordánia és a Hamász üdvözli az izraeli telepbővítésekről szóló határozatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jordánia és a Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin Hamász mozgalom egyaránt üdvözölte szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előző napi határozatát, amely Izraelt a megszállt területeken folytatott telepépítések leállítására szólította fel.

A jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy "azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben". A dokumentum szerint az izraeli telepes-tevékenységnek "nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot".

"Ez a döntés (...) történelmi jelentőségű, kifejezi a nemzetközi közösségnek azt a konszenzusát, amely szerint az izraeli telepes tevékenyég illegális, egyúttal megerősíti a palesztin nép történelmi jogát Jeruzsálemben és történelmi területein" - hangoztatta szombaton közzétett nyilatkozatában Mohamed Momani jordániai tájékoztatási miniszter.

A határozat pénteki elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok - amely a BT állandó tagja és Izrael szoros szövetségese - 1979 óta először nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.

A Gázai övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász mozgalom szóvivője, Fauzi Barhúm szintén üdvözölte szombaton a döntést, külön méltatva az azt lehetővé tévő amerikai álláspontot. Barhúm egyúttal sürgette "az ehhez hasonló állásfoglalások folytatását", hogy - mint mondta - lehetővé váljon az izraeli "megszállás felszámolása".

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala elítélte a szerinte "szégyenletes Izrael-ellenes ENSZ-határozatot", és leszögezte "nem fogja teljesíteni a megfogalmazott követeléseket". Egy későbbi közleményében Netanjahu annak a reményének adott hangot, hogy Donald Trump és az amerikai kongresszus segítségével megtalálják módját annak, hogy fellépjenek a határozat "ártalmas" hatásaival szemben.