eur:
395.31
usd:
372.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Robbantássorozat rázta meg Moszult

Legalább három pokolgépes robbanás rázta meg csütörtökön az észak-iraki Moszul már kormányerők által ellenőrzött részét, az öngyilkos merénylők által végrehajtott támadásban legalább 30-an életüket vesztették és többtucatnyian megsebesültek.

A detonációk az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet uralma alól már felszabadított Gogdzsali negyedben következtek be. A merényletsorozatot az IÁ vállalta magára.

Egy biztonsági forrás az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a merénylők a rendvédelem tagjai és civilek mellett hozták működésbe a robbanószerkezeteket, amelyek három - a dpa német hírügynökség értesülése szerint négy - gépkocsiban voltak elrejtve. Az idézett forrás szerint a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, a sebesülteké jelenleg 52.

A biztonsági erők kijárási tilalmat rendeltek el a támadás sújtotta városrészben, amelynek átfésülését megkezdték további lehetséges pokolgépek után kutatva.

Az iraki biztonsági erők és szövetségeseik október 17-én indítottak offenzívát a dzsihadisták utolsó iraki fellegvárának számító Moszul felszabadítására, ahol jelenleg is több mint egy millióan élnek. A város felszabadítása azonban igen lassan halad, házról házra vívott harcokkal, s az iraki erők előrenyomulását lépten-nyomon hátráltatják az Iszlám Állam által hátrahagyott, álcázott robbanószerkezetek, orvlövészek, valamint az ostromló alakulatokon újra és újra rajtaütő dzsihadista fegyveresek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×