eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A terror két éve Európában: öt merénylet, 295 halott

A terror két éve Európában: öt merénylet, 295 halott

A berlini karácsonyi vásárt érő terrortámadásban 12 ember halt meg. Ez – a halálos áldozatok számát tekintve – az ötödik legsúlyosabb merénylet az Európai Unió területén az elmúlt két évben.

Párizs - 2015. november 13.: 150 halott

A legtöbb halálos áldozatot követelő merényletsorozat tavaly november 13-án történt, Párizsban, amikor a város különböző pontjain előre megtervezett akcióban géppisztollyal felfegyverkezett terroristák és öngyilkos merénylők ártatlanokra lövöldöztek a Bataclan koncertteremben és környékén, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken. A 150 halálos áldozattal járó terrortámadásokat követően, 3 órán belül François Hollande elnök rendkívüli állapotot hirdetett egész Franciaországra, és ideiglenesen határellenőrzést vezetett be. Ez volt az első országos kiterjedésű rendkívüli állapot a második világháború óta.

A terror két éve Európában: öt merénylet, 295 halott

Nizza - 2016. július 14.: 84 halott

A berlini támadáshoz kísértetiesen hasonló történt idén nyáron, július 14-én este a franciaországi Nizzában. A híres tengerparti Promenade des Anglais sétányon a Franciaország nemzeti ünnepét ünneplő tömegbe hajtott nagy sebességgel egy bérelt teherautóval a 31 éves tunéziai származású Mohamed, aki közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. A tömeggyilkosságban 84-en meghaltak, köztük 10 gyerek. 202 személy sebesült meg. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig lelőtték. A támadást mintegy másfél nappal később az Iszlám Állam vállalta magára.

2016-07-14T222305Z 1245538209 LR1EC7E1Q66MI RTRMADP 3 FRANCE-CRA

Brüsszel - 2016. március 22.: 32 halott

A harmadik legsúlyosabb európai terrortámadás idén március 22-én volt, Brüsszelben. A három robbantásos merénylet közül kettő a repülőtéren, egy a Maelbeek metróállomáson volt. A támadásnak 32 civil áldozata volt, a három elkövető is meghalt. A sebesültek száma kétszáz fölött volt. Két magyar állampolgár – egy kormányalkalmazott és egy helyi cég dolgozója – sebesült meg a merényletben. A történteket ebben az esetben is az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

tk3s 539980 001

Párizs - 2015. január 7.: 17 halott

A halálos áldozatok számát tekintve ugyan csak a negyedik a rangsorban a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás 2015 január 7-én, szakértők mégis ezt tartják az iszlám terror európai megjelenése kiindulópontjának. Ezen a napon két dzsihádista fegyveres támadta meg a szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét. A támadásban 12 személy halt meg és további 11-en megsebesültek. A merényletet elkövető két testvér elmenekült. A fivérekkel szoros kapcsolatban álló másik terrorista ezzel egy időben Montrouge-ban lelőtt egy rendőrt és megsebesített egy embert, majd egy nappal később négy embert megölt és tizenötöt túszul ejtett egy kóser szupermarketben. Január 9-én a francia rendőrség a két helyszínen egyidejűleg indított akciókban végzett a támadókkal, és kiszabadította a túszokat. Az eseményeknek 17 civil halálos áldozata volt. Négy hónappal a párizsi események után Jemenben egy amerikai drón végzett azzal a Naszí al-Anzival, aki a titkosszolgálatok szerint a merényletsorozat kitervelője volt.

000 Par8067177

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×