eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szemtanú segített elkapni a halálkamion sofőrjét

Egy 23 éves pakisztáni férfi követhette el a berlini karácsonyi vásáron a 12 halálos áldozatot követelő gázolásos támadást. Szállásán razziát tartottak a rendőrök kedden reggel. A gyanúsítottat egy szemtanú segítségével sikerült elfogni.

Különleges rendőri egységek házkutatást tartottak Berlinben az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson, a német fővárosban előző este egy karácsonyi vásáron egy teherautóval elkövetett gázolásos támadás gyanúsítottjának szállásán.

A berlini tartományi kormány menekültekért felelős hivatalának tájékoztatása szerint a bevetés hajnali három órakor kezdődött és öt órán át tartott. Csaknem 250 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre. A Bild című lap szerint kikérdeztek négy fiatalembert, de végül nem vettek őrizetbe senkit. Az ARD országos köztelevízió szerint viszont egy embert előállítottak és elszállítottak a rendőrök.

Feltehetően a balkáni migrációs útvonalon érkezett Németországba a gyanúsított. A Bild szerint sikerült azonosítani: a 23 éves Naved B. pakisztáni férfi volt az elkövető.

Az RBB német hírrádió értesülése szerint a gyanúsított Passaunál lépett be Németország területére tavaly szilveszterkor, és idén február 16-án kért menedékjogot. A dpa értesülései szerint viszont idén februárban érkezett menekültként Németországba, és egy berlini menekültszálláson lakott.

A rendőrség előtt állítólag már ismert volt kisebb bűncselekmények elkövetése miatt, bár a berlini rendőrség erről nem kívánt nyilatkozni.

A hatóságok feltételezése szerint a férfi elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatz téren, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Sajtóhírek szerint a feltételezett támadót egy szemtanú segítségével fogták el. A szemtanú látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget. A gyanúsítottat a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál (Siegessäule) fogták el.

Szemtanúk beszámolója szerint megrázó volt a hétfő esti tragédia. Az InfoRádiónak nyilatkozó berlini magyar, Püski Rita szerint ezek után valószínűleg megerősített ellenőrzések lesznek a német fővárosban.

Több vezető politikus elítélte a támadást és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Orbán Viktor magyar kormányfő levelet küldött Angela Merkelnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×