Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szemtanú segített elkapni a halálkamion sofőrjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy 23 éves pakisztáni férfi követhette el a berlini karácsonyi vásáron a 12 halálos áldozatot követelő gázolásos támadást. Szállásán razziát tartottak a rendőrök kedden reggel. A gyanúsítottat egy szemtanú segítségével sikerült elfogni.

Különleges rendőri egységek házkutatást tartottak Berlinben az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson, a német fővárosban előző este egy karácsonyi vásáron egy teherautóval elkövetett gázolásos támadás gyanúsítottjának szállásán.

A berlini tartományi kormány menekültekért felelős hivatalának tájékoztatása szerint a bevetés hajnali három órakor kezdődött és öt órán át tartott. Csaknem 250 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre. A Bild című lap szerint kikérdeztek négy fiatalembert, de végül nem vettek őrizetbe senkit. Az ARD országos köztelevízió szerint viszont egy embert előállítottak és elszállítottak a rendőrök.

Feltehetően a balkáni migrációs útvonalon érkezett Németországba a gyanúsított. A Bild szerint sikerült azonosítani: a 23 éves Naved B. pakisztáni férfi volt az elkövető.

Az RBB német hírrádió értesülése szerint a gyanúsított Passaunál lépett be Németország területére tavaly szilveszterkor, és idén február 16-án kért menedékjogot. A dpa értesülései szerint viszont idén februárban érkezett menekültként Németországba, és egy berlini menekültszálláson lakott.

A rendőrség előtt állítólag már ismert volt kisebb bűncselekmények elkövetése miatt, bár a berlini rendőrség erről nem kívánt nyilatkozni.

A hatóságok feltételezése szerint a férfi elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatz téren, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Sajtóhírek szerint a feltételezett támadót egy szemtanú segítségével fogták el. A szemtanú látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget. A gyanúsítottat a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál (Siegessäule) fogták el.

Szemtanúk beszámolója szerint megrázó volt a hétfő esti tragédia. Az InfoRádiónak nyilatkozó berlini magyar, Püski Rita szerint ezek után valószínűleg megerősített ellenőrzések lesznek a német fővárosban.

Több vezető politikus elítélte a támadást és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Orbán Viktor magyar kormányfő levelet küldött Angela Merkelnek.