eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szemerkényi Réka: Donald Trump és Orbán Viktor hamarosan találkozik

A következő hónapokban találkozhat Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trumppal, az Egyesült Államok megválasztott elnökével - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarország washingtoni nagykövete. A teljes beszélgetés este 6 órától hallható.

A republikánus Donald Trump megválasztása után, még novemberben beszélt telefonon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormányfő a Világgazdaságnak korábban adott interjúban kitért arra is, hogy a leendő amerikai államfő meghívta Washingtonba. Szemerkényi Réka, washingtoni magyar nagykövet ezt megerősítette az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Nagyon reméljük, hogy a következő hónapok során ez meg fog valósulni, a

meghívás nagyon konkrétan elhangzott

Donald Trump részéről, már ez önmagában is, hogy meghívta a miniszterelnököt azonnal ebben a beszélgetésben, jelzi ezt a nyitottságot és annak az értékelését, hogy a meghatározó stratégiai kérdésekben a magyar álláspont hol áll Donald Trump fejében."

Szemerkényi Réka szerint ez a telefonbeszélgetés önmagában is túlmutatott egy udvariassági beszélgetésen, majd hozzátette, hogy ő már találkozott Donald Trumppal.

"Ez egy közvetlen baráti társaságon keresztüli találkozás volt, ahol beszélgettünk. Azt láttam, hogy Donald Trump nagyon pozitívan értékelte ezt a telefonbeszélgetést. Úgy kezdte, most beszéltem a magyar miniszterelnökkel, nagyon remek ember, és ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen egy olyan új időszak előtt állunk a nemzetközi életben általában is, amikor a bizalom, az egymás ismerete nagyon fontos lesz ahhoz, hogy tudjunk előrelépni a nagyon kemény helyzetek megoldásában."

Szemerkényi Réka kiemelte, az Orbán Viktor és Donald Trump közötti, baráti hangnemű telefonbeszélgetés a lehető legjobb alapokat adja a két ország kapcsolatára és az előttünk álló időszakra.

Szemerkényi Réka elmondta, nem volt egyszerű megtalálni Donald Trump kampánystábjának embereit, hiszen távol tartotta magát a washingtoni szakértői csapattól, de jelezte, sikerült velük jó kapcsolatot kialakítani.

„A beszélgetéseken folyamatosan érzékelhettem, hogy fontos az, hogy Magyarország milyen javaslatokat tett az Európát sújtó migrációs válság során, mennyire tartja fontosnak a biztonság kérdését, hogy meg tud hozni kemény döntéseket, amelyeket meg is valósít. Ezeknek a következtében

a magyar pozíció mögé kezd felsorakozni Közép-Európa és a kontinens többi része is.

Ezek világosak és egyértelműek a Trump tanácsadói testületeiben is.”

Magyarország washingtoni nagykövete elmondta, a rendszeres munkakapcsolat lassan már elindul, hiszen már megvannak a legfőbb kinevezések. Fontosnak nevezte, hogy minél hamarabb megtörténjen egy külügyminiszteri látogatás, és rendszeres párbeszéd, együttgondolkodás valósuljon meg.

„A két ország prioritásait nézve egyértelmű, hogy

valódi stratégiai szövetségesei vagyunk egymásnak”

- jelentette ki Szemerkényi Réka.

A teljes beszélgetés este 6 órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×