eur:
395.28
usd:
371.93
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Merkel: terrortámadás történhetett

A nyomozás első megállapításai szerint terrortámadás lehetett a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett gázolás - jelentette be kedden Angela Merkel német kancellár.

A kormányfő a hivatalában tett sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban".

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett. Ez különösen "visszataszító" lenne a menekülteket segítő önkénteseknek és a valóban védelemre szoruló embereknek. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan" - mondta Angela Merkel.

"Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni"

- hangoztatta a kancellár.

Ez egy "nagyon nehéz nap" Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket - mondta Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy az ügy minden részletét feltárják, és a felelősöket a törvény teljes szigorával megbüntetik. Köszönetet mondott a támadás helyszínére mozgósított mentőknek, tűzoltóknak és az ügy feltárásán dolgozó rendőröknek.

Hozzátette, hogy összehívta a biztonsági kabinetet - a kormány biztonsági ügyekben illetékes tagjainak informális egyeztető fórumát -, amelynek ülésén a biztonsági szervek vezetői beszámolnak a nyomozás állásáról. Bejelentette, hogy délután Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszterrel és Michael Müllerrel, Berlin kormányzó polgármesterével a támadás helyszínén is kifejezi részvétét az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Röviddel a nyilatkozat előtt Steffen Seibert kormányszóvivő közölte, hogy Angela Merkel telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel, aki hazája teljes támogatásáról biztosította Németországot, és kifejezte együttérzését.

Az eddigi, még nem megerősített értesülések szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. hétfő délután elrabolt egy lengyel kamiont és meggyilkolta a sofőrt. Este szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatzon, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg. A nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×