eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Utolsók a civilek szempontjai Aleppóban

Hétfőre virradóra 3000-3500 civil hagyhatta el az ostromlott Kelet-Aleppót, az ENSZ délután tárgyal a megfigyelők beengedéséről a térségbe. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a nagyhatalmak és a helyi milícia is figyelmen kívül hagyják a civil lakosság helyzetét.

A kelet-aleppói civilek kimenekítése múlt csütörtökön kezdődött, de többször leállt. Először pénteken, amikor a különböző síita milíciák rátámadtak a buszokra, hétvégén pedig az ellenzék erői az ország más területein támadtak a konvojokra” - emelte ki Szalai Máté.

A segélyezés és a civilek evakuációja is átpolitizálódott Szíriában, nagyobb stratégiai megfontolás helyett a szemet szemért elv uralkodik – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Vasárnap azonban sikerült megállapodnia az ellenzéknek és a kormánynak, ezért éjszaka nagyobb ütemben megindult a kimenekítés. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 55-60 busz hagyhatta el a várost, amelyeken körülbelül 3-3.500 ember ment nyugat-aleppói területekre.”

Utolsók a civilek szempontjai Aleppóban

A legfontosabb, hogy az emberek minél hamarabb egészségügyi ellátáshoz jussanak. Az ellenzék és a kormány között, Oroszország és Törökország segítségével megszületett megállapodásról Szalai Máté elmondta, több különböző, ostrom alatt álló területről igyekszik a civil lakosságot kijuttatni. Jelezte, sok múlik a hétfő délutáni ENSZ BT-tárgyaláson, amely a megfigyelők beengedéséről szól.

Elméletileg egy francia-orosz kompromisszumos határozatról fognak szavazni, ami azt jelenti, hogy ENSZ-ellenőrzés alá kerülhetnek az evakuálási folyamatok. Korábban egy francia határozati javaslat született, de az oroszok jelezték, azt el fogják utasítani. Most sikerült egy kompromisszumos javaslatot kidolgozni.”

Ha ezt elfogadják a nagyhatalmak, és az ENSZ-nek lesz lehetősége felügyelni a kimenekítési folyamatot, ami így egy-két héten keresztül stabilan működhet, akkor a legtöbb civilt ki lehet menekíteni az ostromlott területekről – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A helyzetet jól jellemzi, hogy az ott élők Twitter-üzenetekben búcsúztak és körbejárta a világot a Gyermekek nem sírnak Aleppóban című videó is. Szalai Máté elmondta, a civilek kezelése, illetve a velük szembeni erőszak politikai eszközzé vált a szíriai válságban.

„Az láthatjuk, hogy Oroszország és az Aszad-kormány így akarja megtörni a szíriai ellenzék ellenállását, azt gondolja, ha a civilekkel szemben fellép, akkor ők már nem fogják támogatni a szíriai ellenzéket és könnyebb lesz őket legyőzni.

Utolsók a civilek szempontjai Aleppóban

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a nagyhatalmak szerepéről van szó, a szíriai polgárháborúban jellemző, hogy nagyon sok szereplő, milícia van az egyes városokban, amelyek egymással együttműködnek, de nincsenek központi irányítás alatt. Szalai Máté hangsúlyozta, ha, tehát ha az ENSZ BT-ülésen meg is állapodnak és a szíriai, az iráni és az orosz kormány bevonható a humanitárius folyamatba, ekkor sem garantálható, hogy ez megtörténik.

„Hiszen például a különböző, al-Kaidához tartozó vagy más radikális síita szervezetek úgy döntenek, nem áll érdekükben a folyamat tovább folytatódása, könnyen tudnak káoszt okozni a helyszíneken. Ha rátámad egy-két milícia egy-egy humanitárius konvojra, elindul a bűnbak keresés, a felek egymásra kezdenek mutogatni. Könnyű megállítani a folyamatot és bármilyen irányba is tart, a civilek szempontjai lesznek az utolsóak a résztvevők számára” - hangsúlyozta Szalai Máté.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×