Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Takács Szabolcs: "Alapkérdésekben kell dűlőre jutnunk Európában"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A migrációs válság kezeléséhez az európai tagállamoknak egységes álláspontot kell kialakítaniuk a probléma alapkérdéseiben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Míg néhány hónapja Magyarország komoly kritikákat kapott más uniós tagállamok részéről javaslatáért, ma már senki nem kérdőjelezi meg azt, hogy az unió külső határain kívül, például Észak-Afrikában kellene létrehozni olyan menekülttáborokat, vagyis hot-spotokat, ahonnan már csak a menekültstátusszal rendelkező migránsok folytathatnák útjukat az unió felé – hangsúlyozta a múlt heti uniós csúcstalálkozót követően az InfoRádió Aréna című műsorában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

"Európa akkor tud igazán a migrációs válsággal hosszútávon megbirkózni, ha az alapkérdésekben dűlőre jutunk."

Az államtitkár úgy látta, hogy az Európai Uniónak a Törökországgal kötött megállapodáshoz hasonló egyezségeket kellene számos országgal kötnie, hogy megfékezze az illegális bevándorlást.

"Nyilvánvalóan ez nagyon nehéz. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikával foglalkozó vezetőjének, a főképviselőnek ez lenne a feladata és ez a feladata, hogy az unió tagállamainak vezetőivel egyeztetve beazonosítsa ezeket az országokat. Most öt ilyen országról beszélünk, ezekről már konkrétan is lehet beszélni, de meg kell nézni, hogy melyek azok a térségek, ahonnan nagyobb volumenben érkeznek vagy terveznek jönni Európába menekültek vagy migránsok és meg kell nézni, hogy milyen esélyünk van arra, hogy megkössük a megállapodásokat ezekkel az országokkal , nyilvánvalóan ez függ attól is, hogy az adott ország kormánya erre mennyire kész."

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján úgy látta, hogy a migrációs válság megoldásának lényegét illetően minden azon áll vagy bukik, hogy a közösség zárja-e a határokat. A kormányfő azonban fontos eredménynek tartotta, hogy az unió a jövőben a törökországihoz hasonló megállapodásokra törekszik az érintett afrikai országokkal, kiemelve, hogy elengedhetetlennek tartja, hogy Egyiptommal is migrációs egyezményt kössön majd az Európai Unió.