eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hogyan döntenek az elektorok Trumpról?

Az Egyesült Államokban az úgynevezett elektorok ma hivatalosan is megválaszthatják a republikánus Donald Trumpot az Egyesült Államok következő elnökének.

Az 538 tagú elektori kollégium valójában nem együttesen tartja szavazását ma az Egyesült Államokban, hanem a november 8-i voksolással a választók által felhatalmazott úgynevezett elektorok államonként, leggyakrabban az adott állam fővárosában gyűlnek össze, hogy hivatalosan megválasszák a következő amerikai elnököt.

A novemberi voksolás eredménye szerint

a republikánus Donald Trumpra 306, míg a demokrata Hillary Clintonra 232 elektor adhatja le szavazatát,

tehát egy váratlan eredményhez összesen 37 elektornak kellene kiszavaznia, amit a legtöbb elemző képtelenségnek tart.

Mégis komoly figyelem övezi az eljárást, főleg miután az elnökválasztás óta eltelt hetekben állandó téma lett az amerikai politikai-, és közéletben, hogy Oroszország mennyiben befolyásolta az elnökválasztás eredményét: mára az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (az FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (a CIA) is egyetért abban, hogy a kampány alatti orosz hackertámadások célja a demokrata jelölt gyengítése és Donald Trump győzelemre segítése volt. A hét végén már nem csak demokrata, hanem republikánus politikusok is kongresszusi vizsgálatot sürgettek az ügyben, ahogy korábban a Fehér Ház is.

Egy hete tíz elektor az amerikai hírszerzés vezetőjétől kért tájékoztatást, mielőtt szavazna Donald Trump elnökségéről, néhány napja pedig több amerikai híresség, köztük Martin Sheen, Debra Messing és Moby kérték egy szívhez szóló videón a republikánus elektorokat, hogy ne szavazzanak a megválasztott elnökre, mert véleményük szerint

Donald Trump nem alkalmas az ország vezetésére.

Az elektorok mai döntésüket követően elküldik szavazatukat a szenátus elnökének, aki megőrzi ezeket a kongresszus januári üléséig, amikor a törvényhozás igazolhatja az elnökválasztás eredményét. Mindezt január 20-án délben az elnöki eskütétel követi, amelyet a szokások alapján Washingtonban a Capitolium dombon, a legfelsőbb bíróság elnöke előtt tehet le Donald Trump.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×