Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan döntenek az elektorok Trumpról?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államokban az úgynevezett elektorok ma hivatalosan is megválaszthatják a republikánus Donald Trumpot az Egyesült Államok következő elnökének.

Az 538 tagú elektori kollégium valójában nem együttesen tartja szavazását ma az Egyesült Államokban, hanem a november 8-i voksolással a választók által felhatalmazott úgynevezett elektorok államonként, leggyakrabban az adott állam fővárosában gyűlnek össze, hogy hivatalosan megválasszák a következő amerikai elnököt.

A novemberi voksolás eredménye szerint

a republikánus Donald Trumpra 306, míg a demokrata Hillary Clintonra 232 elektor adhatja le szavazatát,

tehát egy váratlan eredményhez összesen 37 elektornak kellene kiszavaznia, amit a legtöbb elemző képtelenségnek tart.

Mégis komoly figyelem övezi az eljárást, főleg miután az elnökválasztás óta eltelt hetekben állandó téma lett az amerikai politikai-, és közéletben, hogy Oroszország mennyiben befolyásolta az elnökválasztás eredményét: mára az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (az FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (a CIA) is egyetért abban, hogy a kampány alatti orosz hackertámadások célja a demokrata jelölt gyengítése és Donald Trump győzelemre segítése volt. A hét végén már nem csak demokrata, hanem republikánus politikusok is kongresszusi vizsgálatot sürgettek az ügyben, ahogy korábban a Fehér Ház is.

Egy hete tíz elektor az amerikai hírszerzés vezetőjétől kért tájékoztatást, mielőtt szavazna Donald Trump elnökségéről, néhány napja pedig több amerikai híresség, köztük Martin Sheen, Debra Messing és Moby kérték egy szívhez szóló videón a republikánus elektorokat, hogy ne szavazzanak a megválasztott elnökre, mert véleményük szerint

Donald Trump nem alkalmas az ország vezetésére.

Az elektorok mai döntésüket követően elküldik szavazatukat a szenátus elnökének, aki megőrzi ezeket a kongresszus januári üléséig, amikor a törvényhozás igazolhatja az elnökválasztás eredményét. Mindezt január 20-án délben az elnöki eskütétel követi, amelyet a szokások alapján Washingtonban a Capitolium dombon, a legfelsőbb bíróság elnöke előtt tehet le Donald Trump.