Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az FBI és a CIA egyetért Trumppal és Moszkvával kapcsolatban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyetért az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) abban, hogy az amerikai választásokkal kapcsolatos orosz hackertámadások célja az volt, hogy ártsanak Hillary Clintonnak, és Donald Trump nyerje az elnökválasztást - közölték helyi idő szerint pénteken nevük mellőzését kérő kormányzati források Washingtonban.

Így most már a CIA és a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság mellett az FBI is úgy gondolja: igenis Oroszország állt a demokrata párt és a Clinton-kampány vezetői ellen végrehajtott kibertámadások mögött.

A The Washington Post című tekintélyes amerikai napilap pénteken arról is beszámolt, hogy a CIA-t vezető John Brennan egy olyan feljegyzést küldött körbe, melyben az áll: "erős egyetértés alakult ki közöttünk az orosz beavatkozás léptékéről, természetéről és szándékáról".

Az FBI egyelőre hivatalosan nem kommentálta az értesülést.

Republikánus párti képviselők közben arra panaszkodnak, hogy a hírszerzés nem tájékoztatja őket elég kimerítően arról, hogy mit találtak az ügyben. Egy kormányzati tisztviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kongresszus és a két hírszerzési bizottság vezetői tájékoztatást kaptak a CIA nyomozásának eredményeiről. Ennek ellenére Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, aki Trump csapatának is tagja, azt követeli, hogy a teljes bizottságot tájékoztassák. A kormány szerint érzékeny információk esetén az a bevett gyakorlat, hogy a bizottságok és a kongresszus vezetői kapnak tájékoztatást.

A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság emellett azt tudatta, hogy hivatalosan semmilyen információt nem adnak ki, amíg le nem zárul az a vizsgálat, melyet a héten Barack Obama leköszönő elnök rendelt el az ügyben.

Az amerikai politikai elit és a közvélemény egy nagyon fontos embert kivéve egyébként egyetért abban, hogy Oroszország áll a hackertámadások mögött, a szándékokról volt eddig leginkább vita. Donald Trump az egyetlen, aki ezt megkérdőjelezi. Ő maga egyébként egy interjúban a múlt héten elárulta, hogy a korábbi elnökökkel ellentétben nem hallgatja meg nap mint a nap a hírszerzési tájékoztatókat, csak hetente egyszer.

"Tudja, én egy okos ember vagyok. Nem kell, hogy minden nap elmondják nekem szóról szóra ugyanazt" - magyarázta Trump, s mondandójának lényege az volt, hogy bármikor elérhető, szóljanak akkor, ha változik valami.