eur:
394.62
usd:
369.51
bux:
65597
2024. április 23. kedd Béla

Elismerést kapott Balog Zoltán és Maléter Pál

Az egyik legrangosabb, Németországban átadott emberi jogi elismerést, a nemzetközi Rainer Hildebrandt emlékérmet vehette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán este Berlinben. Az elismerést posztumusz Maléter Pál, az 1956-os forradalmi Nagy Imre-kormány később kivégzett honvédelmi minisztere is megkapta.

A Rainer Hildebrandt német antikommunista emberi jogi harcos nevét viselő emlékérmet évente egyszer ítéli oda a nemzetközi zsűri, "rendkívüli emberi jogi teljesítményért", az erőszakmentes emberi jogi elköteleződésért.

Balog Zoltán elsősorban a romák társadalmi felzárkózása, valamint az NDK-ból elmenekült németek lelki gondozójaként folytatott 1989-es szerepvállalása miatt kapta meg az elismerést.

Maléter Pál az 1956-os forradalomban játszott szerepéért kapta meg posztumusz az emlékérmet, amelyet özvegye, Gyenes Judith vett át.

A díjat Alexandra Hildebrandt hozta létre 2004-ben, férje halála után. Minden évben Rainer Hildebrandt születésnapján, december 14-én adják át a berlini Mauermuseumban, amelyet Hildebrandt alapított, és amely az egykori Checkpoint Charlie-nál, a Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó fal legismertebb átjárójánál áll.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×