eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Evakuálják Aleppót

Egy aleppói lázadócsoport képviselője úgy tudja: megállapodás született arról, hogy a következő órákban a civilek és a lázadók elhagyhatják az észak-szíriai Aleppót, ahol Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges iraki milíciák az utóbbi néhány napban négy különböző negyedben legalább 82 emberrel végeztek.

Néhány óra múlva életbe lép a megállapodás, amelynek értelmében a civil lakosok, illetve a lázadók könnyűfegyverzetükkel együtt távozhatnak

Aleppo ostromlott körzeteiből - mondta kedden az AFP francia hírügynökségnek a Núreddín az-Zinki lázadócsoport egy képviselője. A megállapodás Oroszország és Törökország irányításával jött létre - tette hozzá.

A tisztségviselő közölte: kedd reggel óta megállapodás van érvényben Oroszországgal a támadások szüneteltetéséről. Kedd estére várhatóan teljes tűzszünet lesz a városban.

A Dzsabhat as-Samíja nevű lázadócsoport képviselője úgy nyilatkozott: arra utaló jeleket látnak, hogy a következő órákban áttörés várható.

Colville közölte: az ENSZ-hez eljutott jelentések szerint hétfő estig legalább 82 embert, köztük 11 nőt és 13 gyermeket lőttek agyon a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű erők a felkelőktől visszavett Busztan al-Kaszr, al-Fardúsz, al-Kalaszah és al-Szalihín negyedekben.

Hozzátette: az értesülések szerint a civilek elleni gyilkosságokat a kormányerők oldalán az iraki Harakat al-Nudzsaba fegyveres csoport követi el.

Törökország "megdöbbent és felháborodott" a szíriai rezsim és támogatói által az aleppói civilek ellen elkövetett mészárlásokon, azonnali tűzszünetet és a polgári lakosság evakuálását követeli az észak-szíriai városból - közölte a török külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a szíriai hadsereg esélyt sem ad az aleppói civileknek arra, hogy elhagyják a várost, tettei pedig tömeges kivégzésekkel érnek fel. Törökországot mélyen aggasztja, hogy hasonló sors vár az utolsó két, felkelő kézen volt kelet-aleppói negyedben rekedt több tízezer civilre, azaz az előrenyomuló kormányerők lemészárolják őket.

Bernard Cazeneuve francia kormányfő is elítélte a szíriai kormányzat által Oroszország segítségével elkövetett mészárlásokat, amelyek szerinte háborús, vagy akár emberiesség elleni bűncselekményeknek is minősíthetők.

"Elítélem ezeknek a mészárlásoknak a szörnyűségeit, s kijelentem: az elkövetőknek számot kell majd adniuk cselekedeteikről a nemzetközi közösség előtt" - szögezte le a múlt héten kormányfővé kinevezett Cazeneuve, aki most politikai programját ismertette a párizsi parlament előtt. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy a szíriai felkelők több mint 100 ezer embert tartottak fogva élő pajzsként Kelet-Aleppóban, akik első adandó alkalommal a kormányerők uralta negyedekbe szöktek. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország védelmi tárcájának szóvivője emellett a szíriai hadsereg aleppói hadműveletét sikeresnek és a civil lakosságra nézve minden tekintetben humánusnak minősítette.

A szíriai hadsereg viszont elutasította a vádakat, hogy katonái fogságba ejtett embereket gyilkoltak vagy kínoztak volna meg.

Az orosz katonaság legutóbbi közlése szerint a szíriai felkelés jelképévé vált észak-szíriai város 98 százaléka került vissza a kormányerők fennhatósága alá.

Egy szíriai katonai forrás arról számolt be, hogy a hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta azokat a negyedeket, amelyeket a felkelők hátrahagytak, miután hétfőn összeomlott a védelmi erejük. A felkelők az észak-szíriai várost átszelő folyó nyugati oldalán lévő néhány negyedben vették fel - vélhetően utolsó - állásaikat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedd délutánra összehívta a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, amelyen tájékoztatást ad a szíriai kormányerők által ostromlott észak-szíriai Aleppóban kialakult helyzetről - közölték diplomaták.

A tanácskozást Franciaország és Nagy-Britannia kérte tekintettel arra, hogy a szíriai hadsereg egyik forrása a nap folyamán bejelentette: a felkelők utolsó ellenállási gócpontját bármelyik pillanatban felszámolhatják.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint több mint 310 ezer ember - köztük 90 ezer civil - halt meg a szíriai harcokban a konfliktus kezdete, 2011 márciusa óta. A konfliktusban mintegy 16 ezer gyermek vesztette életét.

Az összesítés szerint az Aszad-rezsim mellett harcolók csaknem 110 ezer emberüket vesztették el, köztük 60 ezer katonát, valamint több tízezer további fegyverest, a különböző milíciák és a libanoni Hezbollah tagjait, illetve más külföldi harcosokat. A lázadók oldalán 53 ezerre tehető a halottak száma.

Az OSDH adatai szerint mintegy 55 ezer dzsihadista szélsőségest is megöltek a harcok során, többségük az Iszlám Állam, illetve a magát Dzsabhat Fateh as-Sámnak nevező, korábban az al-Kaida kötelékébe tartozó an-Núszra Front nevű szervezet tagjai voltak.

További 3683 halottat nem tudtak azonosítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×